προορισμός…γεύση!

Όλοι γνωρίζουμε τις νιφάδες βρώμης και συνήθως τις καταναλώνουμε στο πρωινό. Ξέρετε όμως, πόσες άλλες ιδέες υπάρχουν για να τις αξιοποιήσετε και να τις απολαύσετε; Εγώ σας έχω αυτές τις καλύτερες…

Ζύμη για πίτσα
Για τη ζύμη, ανακατέψτε 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης με λίγη παρμεζάνα, 2-3 ασπράδια αυγών και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Απλώστε το μείγμα ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας. Αφαιρέστε το πάνω φύλλο και προσθέστε ότι υλικά αγαπάτε… Μπέικον, τυριά, ντοματίνια, λαχανικά, πεπερόνι…
Ψήστε για περίπου 20 λεπτά στους 180°C.

Crumble
Ανακατέψτε τη 1½ φλιτζάνι βρώμη με 2 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη και 50-60 γρ. βούτυρο. Καλύψτε τη ζύμη με κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα και ψήστε το. Αν θέλετε κάτι αλμυρό, αντικαταστήστε τη ζάχαρη με τυρί παρμεζάνα.

Κρέας σε κρούστα
Φτιάξτε μια ζύμη αναμειγνύοντας 1 φλιτζάνι βρώμη, 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε γάλα. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, τριμμένο τυρί, βότανα και μπαχαρικά.
Καλύψτε το κρέας ή το κοτόπουλο και ψήστε το.

Κολοκυθοκεφτεδάκια
Ανακατέψτε 1 τριμμένο κρεμμύδι με 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 4 τριμμένα κολοκυθάκια και ¾ φλιτζανιού νιφάδες βρώμης.
Προσθέσετε αλάτι και πιπέρι, μπαχαρικά και σοτάρετε με λίγο για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και σχηματίστε τα κεφτεδάκια.
Μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας.

Μπισκότα Flapjack
Ανακατέψτε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, ¾ φλιτζανιού αλεύρι ολικής άλεσης, 1½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, 1 μεγάλο αυγό και ½ φλιτζάνι μέλι. Αρωματίστε με κανέλα και προσθέστε κομματάκια σοκολάτας. Φτιάξτε μικρές μπαλίτσες και αφήστε τες στο ψυγείο για ½ ώρα. Ψήστε τες στους 200°C για 12-13 λεπτά.

Μπισκότα Rose des sables
Λιώστε 300 γρ. σοκολάτα
με 50 γρ. βούτυρο και ανακατέψτε με 150 γρ. νιφάδες βρώμης. Βάλτε μερικές κουταλιές σε στρογγυλές φόρμες και αφήστε να κρυώσουν.

Βρώσιμα μπολ
Ανακατέψτε 100 γρ. αλεύρι με 150 γρ. νιφάδες βρώμης, 50 γρ. λιωμένο βούτυρο, μερικούς σπόρους (σουσάμι, παπαρουνόσπορο) και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε πολύ λίγο νερό και δουλέψτε το ως κλασική ζύμη. Απλώστε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και φτιάξτε μικρά κυπελάκια. Ψήστε για περίπου 10 λεπτά σε ζεστό φούρνο.

Τραγανή κρούστα για γλυκά
Θέλετε να ετοιμάσετε μια γιαουρτόπιτα ή μηλόπιτα με τραγανή κρούστα; Απλώστε νιφάδες βρώμης σε ολόκληρη την επιφάνεια του γλυκού. Ανακατέψτε 2 ασπράδια αυγών με 30 γρ. ζάχαρη άχνη και 50 γρ. λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε το μείγμα πάνω στις νιφάδες. Ψήστε για 15 λεπτά σε ζεστό φούρνο.

Τραγανή τριμμένη φρυγανιά
Ψήστε τις νιφάδες για 12 λεπτά στους 180°C. Αφήστε τες να κρυώσουν και τρίψτε τες στο μούλτι.

Βάση για cheesecake
Αντί να τρίψετε μπισκότα, αντικαταστήστε τα με νιφάδες βρώμης. Ανακατέψτε τες με λιωμένο βούτυρο και λίγη βανίλια και στρώστε το μείγμα σε τσέρκι. Παγώστε το για λίγο στο ψυγείο και είναι έτοιμο να υποδεχτεί την κρέμα.

2 Comments

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *