destination taste!

1η Γιορτή Τέχνης Δρόμου – Stray Art Festival

1η Γιορτή Τέχνης Δρόμου – Stray Art Festival

Η ιδέα
Μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στην Τέχνη του Δρόμου, στο νησί της Σύρου, με προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα.
Η ιδέα γυρόφερνε αρκετό καιρό στο μυαλό πολλών από εμάς, αλλά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στις αρχές του έτους 2017. Για να πραγματοποιήουμε το όραμά μας, φτιάξαμε την ομάδα “σπινθήρας” και με την υποστήριξη μιας πρόθυμης και εργατικής ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και την σύμπραξη της εταιρείας “Action Εστί” ξεκινήσαμε να δουλεύουμε.
Ιδιοκτήτης της Action Εστί είναι ο Χρήστος Πανοηλίας. Η ομάδα σπινθήρας αποτελείται από τους Ευαγγελία Γούβα, Μαρία Μπάλιου και Πάρι Ξυνταριανό-Τσιροπινά.

Το όραμα
Επιχειρούμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την άποψη ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Ελλάδας που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του Δρόμου, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τις ξενόφερτες επιρροές που έχουμε συνειρμικά συνηθίσει. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης θεσμών πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού στην επαρχία.
Περισσότερο από όλα όμως, θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στο δρόμο, στο παιχνίδι και το αντάμωμα που αποτελούσε μέρος της πάλαι ποτέ ελληνικής καθημερινότητας και αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας και της παράδοσης μας.

Με κύριο άξονα την τοιχογραφία
Η αυξανόμενη παρουσία των έργων τοιχογραφίας, graffiti και mural στην Ελλάδα, μας ωθεί να κάνουμε την Ερμούπολη ακόμα ένα σταθμό αυτού του είδους της Τέχνης. Επιλέγουμε λοιπόν, σεβόμενοι την κοσμοπολίτικη αύρα και την αρχοντική της παρουσία, να καλέσουμε καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη δημιουργία τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας.
Κάποιοι από αυτούς, με εκθέσεις και δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ακολουθούν παρακάτω:
Achilles, Alex Martinez, Apset, Billy Gee, Dem, Kostas SpentOne, Really? Team, Simple G, Skitsofrenis, Γιώργος Φρογουδάκης. Περισσότερες προσκλήσεις θα δοθούν στην πορεία. Επίσης, καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετέχουν αλλά δεν έχουν προσκληθεί από το φεστιβάλ, θα μπορούν να το κάνουν, έπειτα από σχετική επικοινωνία.

Γνωστά έργα των προσκεκλημένων καλλιτεχνών

Η ταυτότητα
Ονομάσαμε τη γιορτή αυτή Stray Art Festival. Stray σημαίνει αδέσποτος, αλλά σημαίνει και περιπλανώμενος. Όσο και αν θέλουμε να επιμείνουμε στην Ελληνική γλώσσα, υπάρχει η ανάγκη πρόσβασης στους μη ομιλούντες Ελληνικά (ένα μεγάλο μέρος του απευθυνόμενου κοινού μας).
Ωστόσο, πολλά από τα στοιχεία της μάρκας μας – οπτικοακουστικό υλικό, ενημερωτικά έντυπα, γραφιστικές εφαρμογές, διαφημίσεις κ.λπ. – θα αντλήσουν και θα διαχειριστούν δεδομένα από την Ελληνική παράδοση, το Αιγαίο πέλαγος, τις νησιωτικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διαλέξαμε για σήμα μας την πλαστική καρέκλα. Μας θυμίζει νησί, γλέντι, δρόμο, φαγητό, πανηγύρι, πολύχρωμα λαμπάκια, παραλία, ήλιο. Είναι αναπαυτική, φθηνή και γνωστή σε όλους. Όσο και αν περιπλανηθεί κανείς, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ξαποστάσει στην πλαστική καρέκλα.
Σε τελική ανάλυση, η πλαστική καρέκλα είναι κομμάτι της ελληνικής παράδοσης!

Το πρόγραμμα
Το τριήμερο Stray Art Festival θα περιλαμβάνει:
Πρώτη ημέρα – Παρασκευή 22/9
Ημέρα Καλωσορίσματος.
12:00 – Έναρξη των προσχεδίων για τις τοιχογραφίες στον τοίχο του Νεωρίου.
21:00 – Welcome party στο Λαουτάρι – Dj set.
Δεύτερη ημέρα – Σάββατο 23/9
09:00 – Συνέχεια των τοιχογραφιών.
Δρώμενα θεατρικού/χορευτικού/εικαστικού/μουσικού στο δρόμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Φαγητό στο δρόμο από τις κουζίνες γνωστών Συριανών καταστημάτων.
21:00 – Δωρεάν μουσικοθεατρική παράσταση και Live.
00:00 – Party στο κλειστό πάρκινγκ του Νεωρίου.
Τρίτη ημέρα – Κυριακή 24/9
14:00 – Νησιώτικο – παραδοσιακό γλέντι στο δρόμο με ζωντανή μουσική και φαγητό.
17:00 – Παράδοση των έργων στο Δήμο.
21:00 – Party αποχαιρετισμού
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Επίσημη σελίδα: www.StrayArtFestival.com
Σελίδα facebook: https://www.facebook.com/strayartfestival
@strayartfestival
E-mail: [email protected]
Χρήσιμα τηλέφωνα
Action Εστί: 6977 159654
Σπινθήρας: 6983 907045


Subscribe