προορισμός…γεύση!

Σήμερα, τα φυτικά γάλατα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά στη διατροφή μας. Γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα από ρύζι ή φουντούκι, υπάρχει ένα γάλα για όλα τα γούστα και οι διατροφικές τους ιδιότητες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές του αγελαδινού γάλατος. Αν την επόμενη φόρα δείτε κάποιο από τα γάλατα αυτά στο ράφι… σας προκαλώ… δοκιμάστε το!

Όλα τα γάλατα έχουν διατροφικές δικές τους ιδιότητες
Τα φυτικά γάλατα παρασκευάζονται από ελαιούχους καρπούς ή δημητριακά. Το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με τη σύνθεσή του. Καλό θα είναι να τα αλλάζετε που και που και να δοκιμάζετε και άλλα φυτικά γάλατα για να μπορέσετε έτσι να επωφεληθείτε στο μέγιστο απ’ όλα τα καλά που μπορεί να προσφέρει το γάλα αυτό.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα
Τα φυτικά γάλατα είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, δύο κατηγορίες βασικών θρεπτικών ουσιών για να παραμείνουμε υγιείς.

Είναι κατάλληλα γάλατα για άτομα που δεν μπορούν ή έχουν αλλεργία στη λακτόζη
Τα φυτικά γάλατα δεν περιέχουν καθόλου λακτόζη, έναν υδατάνθρακα που το βρίσκουμε στο αγελαδινό γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Πράγματι, αυτός ο υδατάνθρακας μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνο στη κοιλιά για παράδειγμα.

Χωνεύονται εύκολα
Τα φυτικά γάλατα είναι ιδανικά για άτομα που έχουν αργή πέψη, προβλήματα δυσκοιλιότητας ή ευερέθιστο έντερο. Γιατί; Επειδή δεν περιέχουν λακτόζη αλλά πολλές ίνες, είναι πολύ πιο εύπεπτα από οποιοδήποτε γάλα ζωικής προέλευσης.

Χαμηλά σε λιπαρά …
Τα φυτικά γάλατα είναι επίσης κατάλληλα για όσους κάνουν δίαιτα ή πρέπει να ακολουθήσουν κάποιο διατροφικό πρόγραμμα. Να ξέρετε πως δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, δηλαδή λιγότερο λίπος από τα κλασσικά γάλατα! Αυτό ισχύει για το γάλα σόγιας, το οποίο είναι λιγότερο λιπαρό από το αγελαδινό γάλα με 3.25% λιπαρά.

Περιέχουν καλά λιπαρά οξέα
Τα φυτικά γάλατα παρέχουν μονό ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία, κοινώς γνωστά ως “καλά λιπαρά οξέα”, προστατεύουν το νευρικό μας σύστημα και προλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το καλύτερο αν έχετε χοληστερόλη
Τα φυτικά γάλατα είναι επίσης πολύ καλά για άτομα που έχουν χοληστερόλη, αλλά και για διαβήτη. Επιπλέον, το γάλα σόγιας, το πλουσιότερο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, έχει επίσης το πλεονέκτημα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Ελέγχουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
Τα φυτικά γάλατα είναι μια πηγή καλίου και μαγνησίου. Θυμηθείτε ότι αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στα τοιχώματα της αρτηρίας και έτσι μπορούν και ελέγχουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κάνουν καλό για τους αναιμικούς ανθρώπους
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, τα φυτικά γάλατα συνιστώνται για όλους τους αναιμικούς, αλλά και με αδυναμία, αλλά και με προβλήματα υποσιτισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το γάλα αμυγδάλου, γεμάτο με σίδηρο, βιταμίνες Α, Β και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, αλλά και φυτικές ίνες.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Για παράδειγμα, το γάλα ρυζιού παρέχει πυρίτιο, ένα ουσιαστικό συστατικό που επιτρέπει τη σωστή στερέωση του ασβεστίου και του μαγνησίου στα κόκκαλα και στον χόνδρο, επομένως θα είναι λιγότερα εύθραυστα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα κατά την οστεοπόρωση.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *