προορισμός…γεύση!

Τα φρούτα αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ όντας πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.

Καρπούζι
Πλούσιο σε βιταμίνη Α, Θειαμίνη, Λυκοπένιο, Κάλιο και βιταμίνη C. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει. Καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και το πύον. Το καρπούζι συμβάλλει και στη βελτίωση παθήσεων του ήπατος, σε κυστίτιδες, στην ουρική αρθρίτιδα και σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, ενώ με το συνδυασμό των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και  ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία του παχέος εντέρου και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Πεπόνι
Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1 θειαμίνη, Β2 Ριβοφλαβίνη, Β3 Νιασίνη, Β6, Β9, Φολικό οξύ και βιταμίνη C. Μειώνει την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως το λυκοπένιο, έχοντας προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, συμβάλλει στην καλύτερη όραση και προστατεύει παράλληλα τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και από τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Σύκα
Τα σύκα είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά τα καθιστά και πολύ αποτελεσματικά για απώλεια βάρους. Περιέχουν τρυπτοφάνη η οποία βοηθάει στις αϋπνίες. Η κατανάλωση τους βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος χάρη στην πηκτίνη μια διαλυτή ίνα που περιέχουν. Είναι πλούσια σε νερό, ιδανικά για τη βελτίωση του δέρματος και την ακμή. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο συμμετέχει στη διατήρηση των οστών και είναι απαραίτητα για άτομα που παρουσιάζουν οστεοπόρωση καθώς συνιστούνται σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.  Η ημερήσια κατανάλωση σύκων βοηθάει στη θεραπεία των αιμορροΐδων.  Προσοχή στην κατανάλωση ατόμων με ευερέθιστο έντερο διότι τα σποράκια που περιέχουν μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ροδάκινα
Μειώνουν την χοληστερόλη
του αίματος και συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό των λιπών, χάρη στη νιασίνη που περιέχουν.
   Έχουν αντιμικροβιακή δράση και κάνουν καλό στην υγεία των ματιών λόγω της βιταμίνης Α. Επίσης η βιταμίνη Α βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.
Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών διότι περιέχουν καλά επίπεδα της β- καροτίνης. Επίσης ενισχύουν το
ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
Μειώνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης διότι διαθέτουν κάλιο. Επίσης βοηθούν στην καλή λειτουργία των νευρών και των μυών.
Παρουσιάζουν
καθαρτική και διουρητικήδράση και συνίσταται σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμούς.
Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτελούν καλή επιλογή για άτομα μεδυσκοιλιότητα ή για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Νεκταρίνια
Eίναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό και μπορούν να ευνοήσουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Επίσης, περιέχει αρκετή ποσότητα καλίου το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα ώριμα διατηρούνται στο ψυγείο για 3-5 μέρες, ενώ τα άγουρα καλό είναι να μένουν εκτός ψυγείου 2-3 ημέρες για να ωριμάσουν.

Βερίκοκα
Ωφέλιμα για την αντιμετώπιση τηςαναιμίας διότι είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα. Ο χαλκός και ο σίδηρος αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη στο αίμα.
Η βιταμίνη Α στα βερίκοκα είναι σε υψηλή περιεκτικότητα και βοηθά στην αντιμετώπιση των δερματίτιδων καθώς και στην όραση.
Αντικαρκινική δράση τους προσδίδεται χάρη στο λυκοπένιο που περιέχουν. Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Βοηθάνε στην αφαίρεση χολόλιθωναλλά θεωρούνται καλό καθαρτικό που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τηνδυσκοιλιότητα.
Παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράσηλόγω των φαινολικών ενώσεων και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα αλλά καρκίνο.
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά παράλληλα και στην απώλεια βάρους.

Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

1 Comment

  1. Πολύ χρήσιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *