προορισμός…γεύση!

Ναι, τα φρούτα έχουν υδατάνθρακες…
Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα τα οποία αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων.
Έχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας. Αυτό τα καθιστά μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων που μπορείτε να φάτε. Κάθε 15 γραμμάρια υδατανθράκων μετρά ως μία μερίδα.
Μην παραλείψετε τα φρούτα από τον υπολογισμό σας: Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να μετρήσετε κάθε υδατάνθρακα στην ημέρα σας.

Καρπούζι
Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό ή φυτικές ίνες έχουν λιγότερους υδατάνθρακες από άλλα φρούτα.
Το καρπούζι, η γλυκιά καλοκαιρινή απόλαυση, αποτελείτε από 92% νερό και είναι το φρούτο με τους λιγότερους υδατάνθρακες, 7,5 υδατάνθρακες για κάθε 100 γραμμάρια.
Διαθέτει επίσης πολλές βιταμίνες Α και C. Απολαύστε ένα φλιτζάνι ή 10 κομματάκια καρπουζιού.

Πεπόνι
Κάθε 100 γραμμάρια πεπονιού που τρώτε έχει μόνο 8 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό είναι λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι.
Το πεπόνι δεν έχει χοληστερόλη, είναι χαμηλό σε νάτριο, υψηλής περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C και καλή πηγή φολικού οξέος.
Βάλτε το σε μπλέντερ με γιαούρτι για γρήγορο και υγιεινό smoothie.

Φράουλες
Οκτώ μεσαίες φράουλες, ή ένα φλιτζάνι κομμένες φράουλες, έχουν λίγο περισσότερο από 7 γραμμάρια υδατανθράκων – και σχεδόν τόση βιταμίνη C όσο ένα πορτοκάλι.
Είναι επίσης πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι αντικαρκινικά, αντιφλεγμονώδη και προστατεύουν την καρδιά σας.
Στην εποχή της κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι φράουλες είναι υπέροχες.
Όσο δελεαστικό και αν ακούγεται, μην τις βυθίζετε στη σοκολάτα, θα αυξήσει πάρα πολύ τον αριθμό των υδατανθράκων σας και των θερμίδων.

Σμέουρα
Τα σμέουρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες – 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι – κάτι που βοηθά στη διατήρηση του αριθμού των υδατανθράκων σε χαμηλά επίπεδα.
Ένα φλιτζάνι σμέουρα ισούται με μία μερίδα υδατανθράκων.
Δοκιμάστε μισό φλιτζάνι σμέουρα και 8 φράουλες για μια πλήρη μερίδα με ποικιλία και πολλή βιταμίνη C.
Αγοράστε μικρές ποσότητες και καταναλώστε τις αμέσως γιατί 2 με 3 μέρες μετά την αγορά χάνουν την όμορφη παρουσία τους.

Βατόμουρα
Φρέσκα ή κατεψυγμένα, 20 μικρά βατόμουρα ή ένα φλιτζάνι, έχουν λιγότερους από 10 γραμμάρια υδατάνθρακες.
Το σκούρο μπλε χρώμα τους τα καθιστά υψηλότερα σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.
Επειδή έχουν πολλές ίνες και λιγότερη φρουκτόζη, τα βατόμουρα – και άλλα μούρα γενικά – είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αέρια και πεπτικά προβλήματα.

Ροδάκινο
Ένα από τα πολλά οφέλη των φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ότι μπορείτε να τρώτε περισσότερα από αυτά.
Κάθε 100 γραμμάρια ροδάκινων έχει 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 8 γραμμάρια υδατανθράκων – ένα σύνολο που ίσως να μην περιμένετε από κάτι τόσο γλυκό και ζουμερό.
Ένα μεσαίο ροδάκινο έχει 50 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, καθόλου λίπος και 15% της καθημερινής σας βιταμίνης C.
Συνδυάστε το με τυρί cottage για σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει μόνο 8,5 γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε 100 γραμμάρια – δηλαδή λίγο λιγότερο από 1 φλιτζάνι κύβους ή φέτες.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα (ή «καλά» λιπαρά) και έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα.

Ανανά
Μισό φλιτζάνι ανανά, ή 100 γραμμάρια, έχει 11 γραμμάρια υδατανθράκων.
Αυτό το τροπικό φρούτο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε μαγγάνιο, ένα μέταλλο που επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα, τις ορμόνες, το σάκχαρο στο αίμα και τον τρόπο που το σώμα σας απορροφά ασβέστιο.
Ο ανανάς είναι επίσης μια φυσική πηγή βρωμελίνης, ένα ένζυμο που αφομοιώνει την πρωτεΐνη.

Δαμάσκηνα
Μια υγιεινή προσθήκη σε σαλάτες, γιαούρτι και smoothies, τα δαμάσκηνα κατατάσσονται χαμηλά στην κλίμακα μέτρησης υδατανθράκων.
Μικρό αλλά ισχυρό, ένα μεσαίο δαμάσκηνο έχει μόνο 7,6 γραμμάρια υδατανθράκων, αλλά 100 mg καλίου για να αποτρέψετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Αποφύγετε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, που ονομάζονται επίσης δαμάσκηνα: Τα ίδια 100 γραμμάρια έχουν 64 γραμμάρια υδατανθράκων.

Κονσέρβες
Τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα είναι καλύτερα, αλλά όχι πάντα η εύχρηστη επιλογή.
Οι φυσικοί χυμοί ή το σιρόπι σε κονσέρβες φρούτων έχουν περισσότερη ζάχαρη, που σημαίνει περισσότερους υδατάνθρακες.
Αλλά μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ψάχνοντας για φρούτα συσκευασμένα σε 100% χυμό ή νερό και  να τα στραγγίσετε και να τα  ξεπλύνετε πριν τα φάτε.

Αγγελική Λορέντζου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *