προορισμός…γεύση!

Για να έχετε ένα καλό σκελετό (και να προστατέψετε τον εαυτό σας από διάφορα κατάγματα και κάποιο κίνδυνο για οστεοπόρωση), υπάρχουν δύο βασικά θρεπτικά συστατικά: το ασβέστιο, που ενισχύει τα οστά, και η βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και έτσι αναπτύσσονται σωστά τα οστά. Θα βρείτε παρακάτω τα 10 καλύτερα τρόφιμα για να τα βάζετε στο μενού σας για υγιή οστά!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Φυσικά, το ξέρουμε όλοι ότι για γερά οστά, επιλέγουμε τα … γαλακτοκομικά προϊόντα! Πράγματι, το τυρί, το γάλα, τα γιαούρτια και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που πωλούνται στην αγορά έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα για τα οστά μας. Είναι πλούσια σε ασβέστιο. Αλλά επιπλέον, το ασβέστιο που περιέχουν είναι αυτό που το σώμα μας καταφέρνει να αφομοιώσει γρηγορότερα.

Το Τοφού
Λίγοι είναι εκείνοι που καταναλώνουν τοφού αν δεν είναι χορτοφάγοι. Αλλά το τυρί σόγιας δεν είναι απλά υποκατάστατο του κρέατος, έχει επιπλέον υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι πράγματι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου που μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα για άτομα που είναι αλλεργικοί στη λακτόζη. Ναι, σε 100 γραμμάρια τοφού υπάρχουν 350 mg ασβεστίου. Καλό, έτσι;

Το αμύγδαλο
Αν σε 100 γραμμάρια γάλα μετράμε 125 mg ασβέστιο, γνωρίζατε ότι σε 30 γραμμάρια αμύγδαλα, μετράμε ήδη 70 mg ασβέστιο! Δεν είναι μόνο αυτό, όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί όπως (τα καρύδια, τα φουντούκια, τα φιστίκια, κλπ) είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και περιέχουν θρεπτικά συστατικά που κρατούν τα οστά σε καλή υγεία.

Γάλα σόγιας
Τελικά, τα προϊόντα σόγιας θέλουν μόνο το καλό για τον σκελετό μας! Και αν το γάλα σόγιας είναι τόσο καλό για τα οστά μας, είναι απλά επειδή περιέχει φυτό-οιστρογόνα, που διευκολύνουν το σώμα μας να απορροφά πιο εύκολα το ασβέστιο.

Τα λαχανικά με πράσινα φύλλα
Δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο! Δεν με πιστεύετε; Και όμως, βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα στο μπρόκολο, στις αγκινάρες, στο λάχανο, στο σπανάκι, στα σπαράγγια ή ακόμα και στα γογγύλια. Επιπλέον, τα λαχανικά έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά που προάγουν την ανανέωση της οστικής μάζας. Τέλεια!

Τα λιπαρά ψάρια
Όταν σκεφτόμαστε λιπαρά ψάρια, σκεφτόμαστε πρώτα τα ωμέγα-3 και τα καλά λίπη που περιέχουν. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι βοηθούν επίσης στη διατήρηση της καλής υγείας του σκελετού, χάρη στη μεγάλη ποσότητα ασβεστίου που περιέχει (325 mg ανά 100 γραμμάρια στη σαρδέλα για παράδειγμα!). Και επειδή είναι πλούσια και σε βιταμίνη D, επιτρέπει έτσι στο ασβέστιο να απορροφηθεί καλύτερα.

Το πορτοκάλι
Εάν τα λαχανικά είναι λοιπόν μια καλή πηγή ασβεστίου για το οργανισμό μας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικά φρούτα συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση των οστών μας. Για παράδειγμα: το πορτοκαλί, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σε κάλιο και σε ασβέστιο. Όμως από τα πλουσιότερα φρούτα σε ασβέστιο είναι τα σύκα, τα δαμάσκηνα, το ραβέντι και τα αποξηραμένα βερίκοκα. Αυτά τα φρούτα, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, βοηθούν στην καταπολέμηση της αφαλάτωσης οστών!

Το ταχίνι
Το ταχίνι, είναι ένα βασικό προϊόν στην μαγειρική της Μέσης Ανατολής, το οποίο χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την προετοιμασία του διάσημου hummus ρεβιθιού. Και στα 100 γραμμάρια ταχίνι, βρίσκουμε 425 mg ασβέστιο, δηλαδή λίγο παραπάνω από το μισό που πρέπει να καταναλώνει κάθε μέρα ένας ενήλικας!

Το ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι φυτικό λάδι που συνεχώς ακούμε μόνο καλά λόγια για εκείνο. Έχει ακόμα ένα καλό στοιχείο : χάρη στο ωμέγα-9 που έχει, το ελαιόλαδο είναι ότι καλύτερο για την ενίσχυση των οστών μας.

Το πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι έχει δύο πλεονεκτήματα για τον σκελετό μας: πρώτον, είναι ένα τρόφιμο που καταπολεμά αποτελεσματικά την οξύτητα στο σώμα και, δεύτερον, αποτρέπει την αφαλάτωση των οστών μας.
Και μην ξεχνάτε ότι κάνοντας κάθε μέρα ηλιοθεραπεία για 20 λεπτά, βοηθάτε το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D. Και χωρίς τη βιταμίνη D, δεν απορροφάτε εύκολα το ασβέστιο…

2 Comments

  1. Mouth-watering

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *