προορισμός…γεύση!

Είχα την ιδιαίτερη χαρά την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, να καλωσορίσω στο Yolenis Cooking Classes by Dina Nikolaou, μια μοναδική εκδήλωση. Τα ΒορΟινά είναι η ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2015.
Ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για όσους παραβρέθηκαν, να γνωρίσουν εκλεκτά κρασιά γηγενών και ξενόφερτων ποικιλιών, ξηρά, αφρώδη και γλυκά, λευκά, ροζέ και ερυθρά, από νέες και παλαιωμένες σοδειές, καθώς και αμπελοοινικά αποστάγματα.
Μαζί μας, η εμπνευστής της διοργάνωσης Αλεξάνδρα Ανθίδου που μας μίλησε για την ιδέα της αλλά κυρίως για το στόχο που θέλει μέσα από «Τα ΒορΟινά» να φέρει το κρασί στο καθημερινό τραπέζι και όχι μόνο στις ειδικές μας εκδηλώσεις.
Ο τρόπος που μιλούσε σε μάγευε… αφού όπως δηλώνει και η ίδια «Το κρασί είναι μαγεία… Ζει, αναπνέει και μαγεύει».
Τα ΒορΟινά, εκπροσωπούν μεγάλους αμπελώνες από τον Όλυμπο και την Ήπειρο αλλά και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Μια πρόκληση για μένα να υποδεχτώ τα κρασιά της Βορείου Ελλάδος και να τα «παντρέψω» με πρωτότυπα μεζεδάκια που θα τα αναδείκνυαν.
Για αρχή, ξεκινήσαμε με το αφρώδες ESCAPE WHITE, που σκέφτηκα να το απολαύσουμε με τυρομπουκίτσες με τσαλαφούτι και φιστίκι Αιγίνης. Παράλληλα, ο Δημήτρης Μηλιώτης, εκπρόσωπος της εταιρείας ZOINOSWINERY μας εξήγησε πως το ESCAPE, οφείλει τις φυσαλλίδες του, από φυσική ζύμωση και όχι από προσθήκη ανθρακικού. Το ίδιο εντυπωσιακό ήταν και το ESCAPE Ροζέ που συναγωνίζεται το λευκό σε γεύση και ποιότητα. Τα ESCAPE ταιριάζουν με φρούτα σαλάτες αλλά και γλυκά.
Για τη συνέχεια, δοκιμάσαμε τo KLIMA KLIMA ORGANIC ASSYRTIKO με γαριδούλες σε αρωματικό ελαιόλαδο, παναρισμένες σε τρίμμα τσουρεκιού. Ο Ηλίας Σταφυλοπάτης, εκπρόσωπος της Tsantali Vineyard & Wineries μας έδωσε όλες τις πληροφορίες για το υπέροχο Ασύρτικο, Βιολογικής Καλλιέργειας που ταίριαξε απόλυτα με τις γαρίδες.
Συνεχίζοντας, αποφάσισα να ετοιμάσω κοτομπουκίτσες με «μαγικό» πέστο μαϊντανού. Το ΝΤΡΟΥΜΟ του ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ, ένα premium λευκό κρασί από την ποικιλία Sayvignon Blanc με αρώματα τροπικών φρούτων, φρέσκου λάιμ, λεμονόχορτου ήταν το απόλυτο «ταίρι» για το κοτοπουλάκι.
Αμέσως μετά, ήρθε και το KLIMA KLIMA ORGANIC CABERNET SAUVIGNON με το ρουμπινί χρώμα. Ένα κρασί με αρώματα μικρών, μαύρων φρούτων και μπαχαρικών αλλά και νότες από ξύλο. Ότι χρειαζόμουν για να φτιάξω χοιρινές μπουκίτσες με σάλτσα κρασιού. Ένα ολόκληρο μπουκάλι KLIMA KLIMA με άφθονα μπαχαρικά, έβρασε αργά, για να γίνει μια σάλτσα δεμένη και γευστική που ταίριαξε απόλυτα με το χοιρινό.
Και φυσικά, δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο δείπνο να τελειώσει χωρίς επιδόρπιο. Μπράουνις για το τέλος, συνοδευόμενο με την έκπληξη της βραδιάς. Ένα τσίπουρο από την ZOINOS WINERY, το ΖΙΤΑ, διπλής απόσταξης, με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα εσπεριδοειδών, μήλου, αχλαδιού και κυδωνιού. Ίσως, το καλύτερο τελείωμα για μια τόσο ιδιαίτερη και απολαυστική βραδιά.

1 Comment

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *