προορισμός…γεύση!

Αξημέρωτα της Μεγάλης Πέμπτης  η γιαγιά έκανε το τελευταίο ανέπιασμα στο προζύμι για  τα ζυμωτά της Λαμπρής, τα γαλατερά. Από νωρίς το πρωί άναβε το ξυλόφουρνο, έφερναν και οι γειτόνισσες για να ψήσουν τα δικά τους ζυμωτά . Όλη μέρα το χωριό μας μοσχομύριζε.

Το μεσημέρι, στην παραστιά της πίσω αυλής η γιαγιά έβαφε τα αυγά που μάζευε καιρό από τις όρνιθες. Κάποια από αυτά τα διακοσμούσε με φύλλα ή πέταλα από διάφορα λουλούδια. Τα τοποθετούσε μέσα σε ένα λεπτό τούλι μαζί με το αυγό, έδενε το τούλι σφιχτά και τα βύθιζε προσεχτικά μέσα στο τσικάλι με  τα κρεμμυδόφυλλα.  Βγάζοντάς τα, τα άφηνε λίγο να στεγνώσουν, αφαιρούσε το τούλι και τα φύλλα είχαν αποτυπωθεί πάνω στο κόκκινο αυγό, κάνοντας σχέδια. Έβαφε τα πιο όμορφα και περίτεχνα αυγά.
Ο παππούς έσπερνε στον κάμπο τα λουβιά. Έλεγε ότι αν τα έσπερνε τη Μεγάλη Πέμπτη θα είχε καλή σοδειά.
Το βράδυ στην εκκλησία, η γιαγιά κρατούσε μια μαύρη  κλωστή με την οποία έδενε ένα κόμπο για κάθε Ευαγγέλιο. Την κλωστή αυτή με τους δώδεκα κόμπους τη φορούσε  πάνω της για φυλαχτό.

Υλικά για τα αυγά της Λαμπρής:
12 αυγά λευκά
κρεμμυδόφυλλα (από 36  κόκκινα κρεμμύδια)
½ ποτήρι ξύδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
ελαιόλαδο
βαμβακερό πανάκι
Για το στόλισμα :
φύλλα ή πέταλα από διάφορα λουλούδια
λεπτό τούλι ή καλτσόν
ένα μπολ με νερό και πινέλο
κλωστή
ψαλίδι

Πώς τα φτιάχνουμε:
Βήμα 1
Αποβραδίς, αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από τα κρεμμύδια και    βάζουμε τα  κρεμμυδόφυλλα σε τσικάλι με νερό, ίσα να τα  σκεπάζει,  βράζουμε για 10 λεπτά, εκεί τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
Πλένουμε τα αυγά με νερό για να φύγουν  τυχόν ακαθαρσίες , τα αφήνουμε εκτός ψυγείου.
Βήμα 2
Παίρνουμε  ένα φυλλαράκι ή πέταλο από λουλούδι (έχουμε αφαιρέσει  το μίσχο τους, πρέπει  να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται)  το βρέχουμε λίγο με νερό  και το τοποθετούμε ανάποδα πάνω στο αυγό ( να αγκαλιάσει το αυγό), μετά το περνάμε απαλά με ένα  πινέλο για να το σταθεροποιήσουμε.
Έπειτα, βάζουμε το αυγό προσεχτικά μέσα σε ένα λεπτό τούλι ή καλτσόν, το τυλίγουμε ώστε να κολλήσει καλά το φυλλαράκι ή πέταλο από λουλούδι, σφίγγουμε με προσοχή  το τούλι ή καλτσόν,  δένουμε σφιχτά την άκρη και κόβουμε το κομμάτι που περισσεύει.
Βήμα 3
Αφού τυλίξουμε  όλα τα αυγά, τα τοποθετούμε ένα ένα με προσοχή στο τσικάλι  με τα κρεμμυδόφυλλα, το ξύδι και το αλάτι, τα σκεπάζουμε με τις φλούδες. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15  λεπτά περίπου, τα αφήνουμε εκεί 2 με 3 ώρες, μέχρι  να πάρουν το χρώμα που θέλουμε (όσο περισσότερο τα αφήσουμε στο τσικάλι  τόσο σκουραίνει το χρώμα).
Βήμα 4
Βγάζουμε τα αυγά από το τσικάλι,  τα ξετυλίγουμε με προσοχή, κόβοντας την μία άκρη από το τούλι ή καλτσόν και αφαιρούμε  το φυλλαράκι ή πέταλο από λουλούδι. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά,  λαδώνουμε ένα ένα τα αυγά   και τα  γυαλίζουμε με το πανάκι.

Καλή επιτυχία.
Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *