προορισμός…γεύση!

Ένα από τα φαγητά της Μεγάλης Παρασκευής στην Κρήτη

Ημέρα πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη η Μεγάλη Παρασκευή. Όλη μέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Από νωρίς το πρωί οι κοπελιές μαζεύουν λουλούδια (κρίνους, ζουμπούλια, μαχαιρίδες, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς) από τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών. Στην εκκλησία ψάλλουν τις «Μεγάλες Ώρες» και οι γυναίκες του χωριού κεντούν τον Επιτάφιο, μια ιδιαίτερη διαδικασία, κομματάκι – κομματάκι, ευλαβικά και σχολαστικά όπως κεντούσαν την προίκα τους.
Σήμερα, δεν τρώμε λάδι και οι νοικοκυρές, δεν κάνουν καμία δουλειά στο  σπίτι, έλεγε η γιαγιά μου, που  έμενε ξύπνια  μέχρι αργά  το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για να κάνει  όλες τις δουλειές του σπιτιού. Εκείνη τη μέρα, η γιαγιά, έβραζε πικρόβρουβες και  χοχλιούς και τους έβαζε μόνο ξύδι και  στο τσικαλάκι, έβραζε στάρι που στο τέλος πρόσθετε ένα πολτό που είχε κάνει από δικό  της σουσάμι «Ταχινόσουπα ψήνω Λενιώ, θα φας ή να σου βράσω χυλόφτα με ζάχαρη;»
Υλικά για την ταχινόσουπα:
1 φλιτζάνι στάρι σπασμένο
5 κουταλιές της σούπας σησαμοπολτό (ταχίνι)
αλάτι
νερό
Πως τη φτιάχνουμε:  
Αποβραδίς, βάζουμε σε νερό, με λίγο αλάτι  το στάρι για να μουλιάσει. Την άλλη μέρα, σε τσικάλι, με νερό που έχει βράσει, ρίχνουμε το στάρι, το αλάτι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σησαμοπολτό, αφού πρώτα τον έχουμε αραιώσει, με λίγο ζουμί από το τσικάλι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει  μια βράσει. Σερβίρουμε ως σούπα. Αν θέλουμε προσθέτουμε χυμό από λεμόνι.

Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *