προορισμός…γεύση!

Αποφασίσατε να ψήσετε στο bbq; Επιλέξτε αυτή τη φορά μοσχαρίσιες μπριζόλες από τον χασάπη σας. Να σας τις κόψει εκείνος όπως πρέπει και με τις τεχνικές που θα σας πω, θα έχετε έτσι τις πιο νόστιμες μπριζόλες! Βέβαια δεν θα τις τρώτε μόνο στα κάρβουνα, μπορείτε να τις απολαύσετε στο φούρνο, σε ηλεκτρικό γκριλ ή ακόμα για τους πιο τολμηρούς στο τηγάνι. Επιλέξτε η σάρκα του να έχει λίγο λίπος, θα είναι έτσι πιο τρυφερή και νόστιμη. Να ξέρετε πως θα πρέπει να βγάλετε το κρέας σας από το ψυγείο τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν το μαγειρέψετε και να το αφήσετε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης η μοσχαρίσια μπριζόλα θέλει μετά το ψήσιμο περίπου 5 λεπτά να την αφήσετε πριν την σερβίρετε. Μπορείτε να τη τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο για λίγα λεπτά πριν την κόψετε και την σερβίρετε.

Στο φούρνο
Βγάλτε τη μπριζόλα από το ψυγείο και αφήστε την έξω σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 5 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 240°C. Ζεστάνετε καλά ένα τηγάνι, ραντίστε κάθε πλευρά της μπριζόλας της με ελαιόλαδο και ψήστε τη στο τηγάνι για 2 λεπτά κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, βάλτε το κρέας σε ένα ταψί με λίγο λάδι, αλατοπίπερο και διάφορα βότανα. Ψήστε το κρέας όπως το τρώτε συνήθως. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το αν το τρώτε καλά ψημένο ή με το αιματάκι του. Υπολογίστε πάντως για 1 κιλό κρέας 10-12 λεπτά για ωμό κρέας, 12-14 λεπτά για rare και 16-18 λεπτά για well. Βγάλτε τη μπριζόλα από τον φούρνο και τυλίξτε την με λίγο αλουμινόχαρτο. Αφήστε το κρέας για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Στο μπάρμπεκιου
Να ξέρετε πως στο μπάρμπεκιου, ψήνετε το κρέας σε χαμηλή θερμοκρασία. Ξεκινήστε και βάλτε να ζεσταθεί το μπάρμπεκιου σας με αέριο ή με κάρβουνα. Εν τω μεταξύ, αφήστε το κρέας για λίγο έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου. Ραντίστε κάθε του πλευρά με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε κάποια βότανα της αρεσκείας σας. Τοποθετήστε το κρέας στη σχάρα του μπάρμπεκιου. Αφήστε για περίπου 10-15 λεπτά για μια μοσχαρίσια των 500 γραμμαρίων. Γυρίστε απαλά το κρέας στο μισό χρόνο μαγειρέματος χωρίς να το τσιμπήσετε. Χρησιμοποιήστε μια λαβίδα αντί για ένα πιρούνι. Μόλις είναι έτοιμη βάλτε το κρέας σε ένα πιάτο και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το έτσι για περίπου 10 λεπτά πριν το απολαύσετε με μια σάλτσα μουστάρδας ή μπερνέζ.

Σε ηλεκτρικό γκριλ
Βγάλτε το κρέας σας από το ψυγείο και αφήστε το για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να το μαριναρίσετε φτιάχνοντας ένα μείγμα με ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά. Πασπαλίστε το με ψιλοκομμένο σκόρδο και θυμάρι. Αλατοπιπερώστε το κρέας. Περίπου 20 λεπτά πριν το σερβίρετε, βάλτε να ζεσταθεί το γκριλ σας όπως συνήθως. Λαδώστε την επιφάνεια πριν τοποθετήσετε το κρέας. Αφήστε το να ψηθεί για 5 λεπτά στη μία πλευρά πριν τη γυρίσετε για άλλα 5 λεπτά στην άλλη. Συνεχίστε το μαγείρεμα γυρνώντας τακτικά το κρέας μέχρι να ψηθεί όπως το θέλετε εσείς. Μόλις είναι έτοιμο, βγάλτε το από τη φωτιά και τυλίξτε το για 10 λεπτά με αλουμινόχαρτο. Κόψτε το σε φέτες και απολαύστε το.

Στο τηγάνι
Και πάλι βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. Εν τω μεταξύ, καθαρίστε και ψιλοκόψτε 2 κρεμμύδια και 1 σκελίδα σκόρδου. Σοτάρετε τα σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Όταν γίνουν ημιδιαφανές, βάλτε τα σε ένα μπολ και κρατήστε τα στην άκρη. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Βάλτε το κρέας που θα του έχετε ρίξει αλάτι και πιπέρι σε κάθε του πλευρά. Αφήστε το κρέας να ροδίσει για 5 λεπτά και συνεχίστε να μαγειρεύετε ανάλογα με το πως θέλετε να είναι ψημένο το κρέας. Ρίξτε τακτικά πάνω από κάθε πλευρά λίγο από το χυμό μαγειρέματος του για να το κρατήσετε μαλακό και τρυφερό. Αφήστε το κρέας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε να ζεσταθούν τα κρεμμύδια και σκορπίστε τα πάνω στις μπριζόλες μαζί με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *