προορισμός…γεύση!

Αυτό νομίζω πως είναι το άγχος όλων των γυναικών μετά τη γέννα! Θυμάμαι τον εαυτό μου μετά από κάθε γέννα να σκέφτεται «πώς θα χωρέσω ξανά, στο παλιό μου τζίν!». Τελικά, με τον καιρό κατάλαβα, πως το σημαντικότερο είναι να είμαστε καλά με το μωρό μας και όλα τα άλλα έρχονται. Σας έχω όμως κάποια tips που μπορείτε να ακολουθείσετε, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κιλών που έχετε «τσιμπίσει» με την εγκυμοσύνη.

9 μήνες παίρνω… 9 μήνες χάνω!
Χρειάστηκαν 9 μήνες για να δημιουργηθεί στο σώμα μας, αυτό το τόσο μικρό πλασματάκι. Θέλει, λοιπόν, τουλάχιστον 9 μήνες για να επανέλθει το σώμα μας στο σωστό βάρος. Ναι κυρίες μου… θα πρέπει να είστε υπομονετικές. Για κάποιες ίσως γίνει γρηγορότερα και για άλλες μπορεί να χρειαστεί ακόμα περισσότερο. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, και θέλει το χρόνο του. Είναι επίσης, θέμα σωματότυπου, πόσα κιλά θέλετε να χάσετε αλλά και διατροφής. Να ξέρετε πως δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή αλλά θέληση και υπομονή!

Μην ακολουθείτε αναξιόπιστες και ανυπόγραφες δίαιτες
Δίαιτες που θα βρείτε στο internet ή σε διάφορα περιοδικά και δεν τις υπογράφει κάποιος σοβαρός διαιτολόγος. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνετε καμία δίαιτα! Είναι όμως απαραίτητο να βρείτε ξανά μια ισορροπημένη διατροφή με τρία έως τέσσερα γεύματα την ημέρα, με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες για να αντέξετε και να αποφύγετε τα τσιμπολογήματα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τρώτε όσο μπορείτε ήρεμα επιλέγοντας πάντα διαφορετικά φαγητά για να μη τα βαρεθείτε. Επιλέξτε τα μήλα, τα καρύδια, το γιαούρτι. Φάτε ψάρια, σολομό, τόνο, σκουμπρί που είναι πλούσια σε ωμέγα 3. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να τρώτε τα πάντα, και το σημαντικότερο να μην παραλείψετε κανένα γεύμα.
Κάνοντας μια δύσκολη διατροφή δεν θα σας βγάλει πουθενά. Θα αποκτήσετε ένα πιο αδύναμο οργανισμό καθώς η φροντίδα του μωρού όλη την ημέρα μπορεί να γίνει πολύ κουραστική.

Να αθλείστε και να πίνετε πολύ νερό
Και φυσικά δεν λέω για 12 ώρες ασταμάτητη γυμναστική! Θέλει προσοχή, ειδικά μετά τη γέννα. Αυτό που είναι πιο εύκολο είναι το περπάτημα. Προγραμματίστε καθημερινές βόλτες με το μωράκι σας! Είναι ιδανικό για να χαλαρώνετε, το μωρό να ηρεμεί και ταυτόχρονα να γυμνάζεστε. Καλύτερο από το να μένετε στο σπίτι σας βλέποντας τηλεόραση. Θυμηθείτε επίσης να πίνετε πολύ νερό, που μόνο καλό θα σας κάνει!
Αν τώρα το επιτρέπει το budget σας, μπορείτε να κανονίσετε κάποιες θεραπείες μετά τον τοκετό (τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη γέννα). Θα επωφεληθείτε από μια διατροφική παρακολούθηση και θα μπορέσετε έτσι να περιποιηθείτε τον εαυτό σας! Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μασάζ θα ήταν το ιδανικό.

Να θηλάζετε
Ο θηλασμός μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, όπως άλλωστε το έχουν αποδείξει πολλές μελέτες. Πράγματι, ο θηλασμός, σας κάνει να καίτε περισσότερες θερμίδες και ως εκ τούτου, σας βοηθά να χάσετε τα επιπλέον κιλά.
Όπως άλλωστε το είχα ακούσει από μια καλή μου φίλη που ασχολείται ενεργά σε ένα σύλλογο θηλασμού: Ένα μέρος του βάρους που παίρνουν οι μέλλουσες μαμάδες κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα απόθεμα ενέργειας για την κάλυψη πρόσθετων θερμίδων που σχετίζονται με τη ζήτηση του θηλασμού. Όταν η μητέρα θηλάζει, αυτό το απόθεμα λιώνει! Είναι προτιμότερο να περιμένετε τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη γέννα πριν κάνετε οποιαδήποτε προσπάθεια για να χάσετε βάρος. Πρόκειται για το χρόνο που χρειάζεται το σώμα της γυναίκας για να αναρρώσει από τον τοκετό και να έχει μια καλή παραγωγή γάλατος. Οι γυναίκες συχνά χάνουν βάρος με λίγη προσπάθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μια γυναίκα που θηλάζει πρέπει να χάνει βάρος σιγά- σιγά επειδή χρειάζεται αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να είναι υγιής, ενεργή και ικανή για να μπορεί να φροντίσει το παιδί της. Το ιδανικό είναι να χάνετε 2 κιλά ανά μήνα.

Ο ύπνος
Μπορεί να μη το έχετε σκεφτεί, αλλά ο ύπνος θα σας βοηθήσει πολύ στο να χάσετε βάρος. Όταν είμαστε κουρασμένοι, ο οργανισμός μας παράγει ορμόνες του στρες, οι οποίες δεν μας βοηθάνε να χάσουμε τα κιλά που θέλουμε και εκεί χωρίς να το καταλάβουμε τρώμε γλυκά, σοκολάτες κ.λπ. Όποτε λοιπόν, έχετε το χρόνο από τη φροντίδα του μωρού… ξεκουραστείτε!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *