προορισμός…γεύση!

Πιστεύω πως αρέσει σε όλους η γλυκιά μυρωδιά του ψητού κοτόπουλο… Είτε όλοκληρο, είτε μπούτι, είτε στήθος, θα σας πρότεινα να επιλέξετε ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Είναι πιο νόστιμο, πιο υγιεινό και πιο ασφαλές. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τα ελευθέρας βοσκής είναι πιο σκληρά, αλλά δεν ισχύει. Χρειάζεται τρόπο για να το μαγειρέψετε και να γίνει τρυφερό και ζουμερό. Στο φούρνο, στη κατσαρόλα, στο τηγάνι, με ζωμό και φυσικά όχι μόνο φρέσκο, αλλά και κατεψυγμένο. Να ξέρετε πως ένα κοτόπουλο 2 κιλών είναι για περίπου 5 έως 6 άτομα. Μην διστάσετε να βάλετε διάφορα μπαχαρικά και αρώματα.

Στο φούρνο
Δεν χρειάζεται να έχετε σούβλα για να φτιάξετε ένα τέλεια ψημένο κοτόπουλο με τραγανή πέτσα. Αλατίστε το γενναιόδωρα μέσα έξω και πασπαλίστε με όποια μυρωδικά αγαπάτε. Ραντίστε το με ελαιόλαδο και βάλτε το σε μια σχάρα την οποία θα τοποθετήσετε επάνω σε μια λαμαρίνα. Ψήστε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Υπολογίστε 1½ ώρα ψήσιμο για κάθε 2 κιλά κοτόπουλο. Αν θέλετε να το κάνετε με αργό ψήσιμο, προθερμαίνετε το φούρνο στους 90°C και ψήνετε για 3 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε το κοτόπουλο με κάποιο μείγμα με ελαιόλαδο, μουστάρδα, χυμό λεμονιού για να μη στεγνώσει.

Στη κατσαρόλα
Είτε είναι ολόκληρο, σε κομμάτια ή μόνο μπούτια, το κοτόπουλο που μαγειρεύεται σε μια κατσαρόλα κρατάει όλο το άρωμα του. Βάλτε ελαιόλαδο στη χύτρα και σοτάρετε το με κρεμμύδια. Στη συνέχεια όταν το κοτόπουλο θα έχει πάρει ένα ωραίο χρώμα σε όλες τις μεριές ρίξτε ένα ποτήρι λευκό κρασί. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και ένα ζωμό κοτόπουλο. Προσθέστε λαχανικά όπως πατάτες, καρότα ή μανιτάρια. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 50 λεπτά έως 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε συχνά για να μαγειρευτεί το ίδιο σε όλες τις μεριές.

Στο τηγάνι
Το στήθος κοτόπουλο γίνεται πολύ νόστιμο και στο τηγάνι. Κόψτε το σε κύβους ή σε φέτες ή ακόμα και ολόκληρο. Σε ένα τηγάνι βάλτε να ζεσταθεί λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Προσθέστε τα λαχανικά της επιλογής: πράσα, κολοκυθάκια, κλπ. Για μια γλυκόξινη γεύση, μπορείτε να επιλέξετε ανανά, καρότα, πιπέρια με λίγο ζωμό κοτόπουλο.
Αν προτιμάτε το μπούτι, βάλτε τα σε ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά. Μόλις γίνουν μπορείτε να το συνδυάσετε με μια σάλτσα με μανιτάρια, σκόρδο και μαϊντανό.

Στον ατμό
Το μαγείρεμα στον ατμό δεν είναι μόνο ένας γρήγορος τρόπος, αλλά κάνει το κρέας του κοτόπουλου, τρυφερό και ζουμερό. Λέμε τέλος στο στεγνό κοτόπουλο !
Βάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια σακούλα τροφίμων και προσθέστε λίγη πάπρικα, κουρκούμα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Κλείστε την σακούλα και ανακινήστε την για να αρωματιστούν τα κομμάτια του κοτόπουλου. Γεμίστε τον ατμομάγειρα σας με νερό. Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου στο καλάθι ατμού και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.

Στην χύτρα
Σε μια μεγάλη χύτρα, ρίξτε τα καρότα και το σέλινο κομμένα σε κύβους, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φέτες λεμονιού και ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιανδρο. Ρίξτε νερό και αφήστε το να πάρει μια πρώτη βράση. Βάλτε και το κοτόπουλο σε αυτό το ζωμό, ασφαλίστε τη χύτρα και αφήστε το να βράσει για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Το κατεψυγμένο κοτόπουλο
Επειδή δεν έχουμε πάντα φρέσκο κοτόπουλο, επιλέγουμε μερικές φορές κατεψυγμένο. Αν δεν είχατε το χρόνο να το ξεπαγώσετε, μπορείτε ακόμα να το μαγειρέψετε και έτσι!
Τοποθετείστε το κοτόπουλο σε μια γάστρα, ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλατοπίπερο. Προσθέστε σκελίδες σκόρδου και αρωματικά. Ρίξτε ένα ποτήρι λευκό κρασί και χυμό από 1 λεμόνι και κλείστε το καπάκι. Βάλτε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1½ ώρα. Γυρίστε το κοτόπουλο σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και αν χρειαστεί ραντίστε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

2 Comments

  1. Πολύ χρήσιμο…

  2. I like the helpful info you provide in your articles.
    I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
    I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the
    next!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *