προορισμός…γεύση!

Για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, ξεκινήστε και βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε χοντρό αλάτι. Εν τω μεταξύ, καθαρίστε και ξεφλουδίστε τα λαχανικά σας πριν τα πλύνετε. Κόψτε τα σε όσο γίνεται, ισομεγέθη κομμάτια. Μόλις πάρει βράσει το νερό, ρίξτε τα λαχανικά. Μην σκεπάσετε την κατσαρόλα για να διατηρήσουν έτσι το όμορφο χρώμα τους. Δοκιμάστε με ένα πηρούνι και όταν διαπιστώσετε ότι έχουν μαλακώσει, βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και ρίξτε τα σε ένα μπολ γεμισμένο με κρύο νερό και παγάκια,  για να σταματήσετε έτσι το μαγείρεμα. Όταν τα λαχανικά κρυώσουν καλά, στραγγίστε τα ξανά.
Θα μπορέσετε να σερβίρετε τα λαχανικά σας σκέτα ή να τους προσθέσετε διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Για παράδειγμα, προσθέστε μπέικον και γλυκά κρεμμυδάκια στον αρακά ή σκόρδο και μαϊντανό στα φασολάκια.

Γιατί να προτιμήσετε αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος
Πρώτα απ’ όλα το κρύο νερό με τα παγάκια που θα βάλετε στα λαχανικά σας μετά το βράσιμό τους, προσφέρει το πλεονέκτημα να διατηρήσει το όμορφο πράσινο χρώμα των λαχανικών. Ισχύει για τα φασολάκια, το μπρόκολο, τον αρακά ή ακόμα και το σπανάκι. Δεν θα φαίνονται ξεθωριασμένα. Χάρη σε αυτό το τρόπο μαγειρέματος, διατηρείτε τη γεύση και τις βιταμίνες του. Είναι επομένως κατάλληλο για λαχανικά που θέλετε να φάτε σκέτα ή απλά να τους προσθέστε λίγο βούτυρο.

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε με αυτό τον τρόπο;
Εκτός από τα φασολάκια, το μπρόκολο, τον αρακά, το σπανάκι ή το μαρούλι, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τα καρότα κομμένα σε φέτες, το κουνουπίδι σε μπουκέτα, τις πατάτες κομμένες σε κύβους… Διατηρούν και αυτά το χρώμα τους. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε το βράσιμο βυθίζοντας τα μέσα σε κρύο νερό με παγάκια.

Βρασμός χωρίς νερό… Γίνεται;
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα λαχανικά σας. Τα κόβετε σε ισομεγέθη κομμάτια και τα βάζετε απευθείας σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζετε καλά με το καπάκι της και αν είναι δυνατόν, τοποθετείτε ένα βαρύ αντικείμενο επάνω στο καπάκι για να μην χάνετε ο ατμός τους. Ανάβετε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία και τα λαχανικά θα αρχίσουν να αποβάλλουν τα υγρά τους βοηθώντας έτσι το μαγείρεμά τους. Το σημαντικότερο σ’ αυτόν τον τρόπο βρασμού είναι ότι δεν χάνετε κανένα πολύτιμο συστατικό αφού ουσιαστικά βράζουν «στο ζουμί τους»!
Γιατί τώρα να επιλέξετε αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος;
Απλά για να απολαύσετε μια υγιεινή, διαιτητική κουζίνα, που απαιτεί λίγο ή καθόλου λιπαρά. Επίσης αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι εύκολος και  δεν απαιτεί να έχετε ειδικό εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε μόνο μια κατσαρόλα και ένα καπάκι ή λίγο λαδόκολλα για να βάλετε από πάνω.
Τα λαχανικά, το κρέας και τα ψάρια που μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύπεπτα. Τα θρεπτικά συστατικά και οι γεύσεις διατηρούνται στο έπακρο του καθώς μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία.
Τέλος, προσθέτοντας μπαχαρικά και βότανα, τα τρόφιμα θα είναι αρωματικά, για ακόμη πιο πολύ γεύση!

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε;
Επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, μπορείτε να μαγειρέψετε όλα τα είδη λαχανικών. Ωστόσο, πρέπει να σεβαστείτε τη σειρά και το χρόνο μαγειρέματος. Θα βάλτε πρώτα τα κρεμμύδια, το μάραθο ή τα κομμένα πράσα. Στη συνέχεια, θα προσθέσετε τις ντομάτες, ή την μελιτζάνα που θα βγάλουν από μόνο τους υγρά. Τέλος μπορείτε να βάλετε τα καρότα και τις πατάτες σε κομμένα μικρά κομμάτια. Θα τελειώσετε με διάφορα φύλλα όπως το σπανάκι ή το μαρούλι. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε διάφορα κρέατα, ψάρια και ακόμη και δημητριακά.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *