προορισμός…γεύση!

Το Πάσχα είναι από τις πιο αγαπημένες μου γιορτές… Τα λουλούδια ανθίζουν και ευωδιάζουν, η μέρα μεγαλώνει και αρχίζει να «μυρίζει» καλοκαιράκι! Λόγω της δουλειάς έχει τύχει αρκετές φορές να γιορτάσω το Πάσχα σε άλλες χώρες. Αυτό πολλές φορές με γέμιζε νοσταλγία για το ελληνικό Πάσχα αλλά παράλληλα μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω πασχαλινά έθιμα!
Ελάτε μαζί μου να ταξιδέψουμε στις παραδόσεις του κόσμου…
Στη Γαλλία οι καμπάνες σταματούν να χτυπούν από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Η δικαιολογία προς τα παιδιά είναι πως ταξιδεύουν μέχρι τη Ρώμη και στην επιστροφή τους, θα αφήνουν στο πέρασμά τους διάφορα πασχαλινά γλυκά (ζαχαρωτά, αυγά σοκολατένια).
Έτσι, την Κυριακή του Πάσχα, αμέσως μετά την αναστάσιμη λειτουργία, πηγαίνουν όλοι μαζί στον κήπο του σπιτιού τους και ξεκινούν το «κυνήγι των σοκολατένιων αυγών». Αμέσως μετά, όλη η οικογένεια μαζεύετε γύρω από το τραπέζι και τρώνε το παραδοσιακό κατσίκι. Σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση του εθίμου. Τα σοκολατένια αυγά, τα φέρνει το κουνέλι, αναγκάζοντας τα πιτσιρίκια να ψάχνουν για την «μαγική φωλιά».
Το πασχαλινό τσουρέκι στην Ιταλία, ονομάζετε Colomba και έχει σχήμα λευκού περιστεριού (προσωπικά, θεωρώ ότι μοιάζει περισσότερο με σταυρό… αλλά τι να πω… έθιμο είναι…). Το «λευκό περιστέρι» είναι αυτό που θα φέρει το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης. Σε ότι αφορά το φαγητό, ψήνουν κατσικάκι στο φούρνο, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα, οργανώνουν οικογενειακά πικ νικ.
Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, η Μεγάλη Πέμπτη, η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργίες. Το πασχαλινό γλυκό που ετοιμάζουν είναι το Mona, ένα λαχταριστό τσουρέκι που το διακοσμούν με ένα αυγό στο κέντρο (εδώ μάλλον συμπίπτουν τα έθιμά μας). Το αυγό μπορεί να είναι κόκκινο ή και σε κάποιο άλλο χρώμα, αλλά και σοκολατένιο.
Στην Αγγλία, το κύριο πιάτο είναι το Ζαμπόν του Πάσχα! Για τους Άγγλους, το γουρουνάκι, συμβολίζει την καλή τύχη. Τα πασχαλινά αυγά είναι παράδοση και για τους Άγγλους. Πάντα ετοιμάζουν μεγάλη γιορτή με αρκετά εδέσματα που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, τα πιτσιρίκια, συνηθίζουν να ντύνονται με αποκριάτικες στολές και να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας σοκολάτες (κάτι σαν το Halloween).
Στη Φιλανδία και τη Σουηδία, τα παιδιά, μεταμφιέζονται σε μάγισσες ή γριές και γυρίζουν στη γειτονιά ζητώντας σοκολάτες και καραμέλες. Αυτό το έθιμο με τις μάγισσες που ονομάζετε Virpominen, προέρχεται από έναν παλιό θρύλο ο οποίος κρατάει εδώ και 100 χρόνια. Επίσης, λένε, πως την Κυριακή του Πάσχα πρέπει να ξυπνήσουν πολύ πρωί για να δουν «το χορό του Ήλιου». Το πασχαλινό χρώμα είναι το κίτρινο, όπως άλλωστε και στη Νορβηγία, και τη Δανία.
Στην Πολωνία το έθιμο περιλαμβάνει… νερό! Το νερό είναι σύμβολο της ζωής για τους πολωνούς. Την Δευτέρα του Πάσχα, γιορτάζουν, ρίχνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο, φεύγουν οι αμαρτίες. Το έθιμο ονομάζεται Smigus Dingus (Βρεγμένη Δευτέρα). Βέβαια υπάρχουν και άλλα έθιμα όπως είναι το Wielkanoc. Την μεγάλη νύχτα του Πάσχα, βγαίνουν και επιδεικνύουν τα αυγά που έχουν στολίσει, τις προηγούμενες μέρες.
Στη Ρωσία βάφουν κόκκινα αυγά, όπως κι εμείς, αλλά, χρησιμοποιούν φλούδες κρεμμυδιού για να δώσουν χρώμα. Τους αρέσει το κατσίκι με βούτυρο ή το ζαμπόν στο φούρνο. Σαν επιδόρπιο, έχουν το Kulich. Ένα γλύκισμα με ρούμι και σαφράν αλλά και το Paskha, ένα κρεμώδες παραδοσιακό ρωσικό Πασχαλινό γλυκό που γευστικά μοιάζει με το cheesecake αλλά έχει ιδιαίτερο, κωνικό σχήμα.
Στη Γερμάνια, η νύχτα της Ανάστασης, παίρνει κυριολεκτικά φωτιά, αφού μικροί και μεγάλοι μαζεύονται να γιορτάσουν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης. Το κουνέλι του Πάσχα φέρνει και εκεί, τα σοκολατένια αυγά. Επίσης ένα άλλο έθιμο είναι το Osterstrauch. Ένα δέντρο που θα έχουν στολίσει με διάφορα χρωματιστά αυγά (σαν φρούτα) που συμβολίζει την άνοιξη.
Στην Αμερική σας περιμένει ο Easter Bunny. Το Πασχαλινό κουνέλι που φέρνει τις σοκολάτες και τις καραμέλες στα παιδιά. Πασίγνωστο πλέον, το έθιμο του Λευκού Οίκου, που την Δευτέρα του Πάσχα, οργανώνει στους κήπους του το μεγάλο σοκολατένιο κυνήγι (White House Easter Egg Roll).
Όσο για τους φίλους μου στη μακρινή Αυστραλία; Δεν έχουν πασχαλινό κουνέλι, αλλά, το πασχαλινό Bilby.
Και δεν θα σας άφηνα χωρίς να επισκεφθούμε το Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Ράπα Νούι. Το νησάκι της Πολυνησίας, βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανήκει στη Χιλή. Μη σας παραπλανά το όνομά του. Δεν κρύβει πασχαλινά αυγά… κουνέλι… τσουρέκια… Το όνομά του το χρωστάει στον Jacob Roggeven, ο οποίος το ανακάλυψε το 1722 την ημέρα του Πάσχα!
Καλό Πάσχα…και… όπως λένε και οι φίλοι μου οι Γάλλοι… Joyeuses Pâques!!!

1 Comment

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *