προορισμός…γεύση!

Το ταξίδι μου μέχρι την Δράμα ήταν συναρπαστικό. Και σ’ αυτό βοήθησε η επίσκεψή μου στο οινοποιείο Οινογένεσις. Γνώρισα μια οικογένεια αφιερωμένη στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών και δημιουργεί μια ξεχωριστής μονάδας.
Το οινοποιείο Οινογένεσις είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα που σχεδιάστηκε για να εκπληρώσει δύο κυρίως σκοπούς: – Την παραγωγή «μεγάλων» κρασιών με πολύ υψηλές προδιαγραφές σε όλα τα στάδια της οινοπαραγωγικής διαδικασίας. Κρασιά με «συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο». – Την προσέλκυση του κόσμου σε χώρους ικανούς να υποδεχτούν, να μυήσουν, στο τελετουργικό παραγωγής του κρασιού, να εκπαιδεύσουν και να προσφέρουν ψυχαγωγία.
H
ξενάγησή μου στους χώρους με εντυπωσίασε. Αλλά και η γευστική δοκιμή των κρασιών με τον Αλέξανδρο Τσάλκο, ήταν απολαυστική. Ο Αλέξανδρος, έχοντας στο πλευρό του, τον σπουδαίο πατέρα του, Μπάκη Τσάλκο, ο οποίος τον καθοδηγεί στα μονοπάτια της σωστής παραγωγής, αλλά και με σημαντικές σπουδές στη Γαλλία, δείχνει ότι είναι άξιος συνεχιστής της Οινογένεσις.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος, βρίσκονται μοιρασμένοι στο Νομό Δράμας και Καβάλας, όπου σήμερα καταλαμβάνουν μία έκταση 300 περίπου στρεμμάτων.
Κλίμα και αμπέλι αποτελούν ένα καθοριστικό δίδυμο για αυτό και επιλέχθηκαν οι δύο αυτές περιοχές. Αν και το κλίμα και στις δύο αυτές περιοχές είναι μεσογειακό, χαρακτηρίζεται από υγρούς, ήπιους χειμώνες και μεγάλα, θερμά, ξηρά καλοκαίρια, ο ορεινός όγκος του Παγγαίου και η θαλάσσια αύρα του Αιγαίου Πελάγους επηρεάζουν διαφορετικά τις δύο αυτές περιοχές.
Η καλλιέργεια των αμπελιών του κτήματος, γίνεται με τα πρότυπα της Βιολογικής γεωργίας, σε εδάφη άγονα, που δεν συγκρατούν το νερό, είναι πετρώδες, ασβεστολιθικά και ημιαργιλώδες. Η έλλειψη στοιχείων διατροφής της αμπέλου είναι παράγοντες που συντελούν στην παραγωγή κρασιών καλής ποιότητας.
Ο σεβασμός στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αποτελούν για το κτήμα απαραβίαστoυς κανόνες. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι ελληνικές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο και Μοσχάτο και οι «διεθνείς» Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Viogner, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot.
Η σχέση αμπελιού και ανθρώπου είναι δυναμική και εξελίξιμη στον χρόνο. Γι’ αυτό κάθε χρόνο οι καλλιεργητικές τεχνικές εμπλουτίζονται, βοηθώντας στην πραγμάτωση του επιθυμητού αποτελέσματος. Μόνο η αγάπη, η φροντίδα και ο σεβασμός του ανθρώπου προς αυτό παραμένουν σταθερές αξίες.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Ένα μεγάλο καστρόσπιτο 4,000 τμ, εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τα Παλαιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά, βρίσκεται ανάμεσα στο Δοξάτο και την Αδριανή του Νομού Δράμας. Πέντε κτήρια ενωμένα, που διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα.
Το Ισόγειο λειτουργεί ως χώρος παραγωγής-εμφιάλωσης και αποθήκευσης.
Στο Υπόγειο, βρίσκονται οι χώροι παλαίωσης κρασιών χωρισμένοι σε δύο ενότητες.
Στην πρώτη υπάρχει ο χώρος παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια ενώ στην δεύτερη ενότητα βρίσκονται τα κελάρια. Μικρές αίθουσες-κάβες με θυρίδες των 25 περίπου φιαλών προς φύλαξη ιδιωτικών συλλογών.
Η υπό κατασκευή αίθουσας γαστρονομίας, θα πλαισιώσει την φιλοσοφία του Κτήματος, επικυρώνοντας τη γευστική ισορροπία κρασιού και φαγητού. Στον πρώτο όροφο, με τα εντυπωσιακά του χαγιάτια βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨIΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΡΓΙΩΝ.

ΦΕΓΓΙΤΕΣ
Φεγγίτης: το μικρό παράθυρο. Τρία ελληνικά αρχιτεκτονικά σχέδια φεγγιτών, κοσμούν την σειρά αυτή των κρασιών. Το στόμιο της φιάλης παρομοιάζεται με μικρό φεγγίτη μέσα από τον οποίο αναδύονται αρώματα και γεύσεις, καθώς το κρασί περνάει στο ποτήρι.
ΛΕΥΚΟ
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Μακεδονία”
Ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc / Ασύρτικο
Χαρακτηριστικά του κρασιού
Χρώμα φωτεινό,κρυστάλλινο με απαλές χρυσοκίτρινες ανταύγειες.Έχει έντονη και σύνθετη μύτη που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών.
Το στόμα του είναι ισορροπημένο και πλούσιο,με ευχάριστη αρωματική διάρκεια που αιχμαλωτίζει τη μύτη.
Ο αρωματικός του πλούτος και η φρεσκάδα της γεύσης αναδεικνύονται στους 8-10°C.
Ένα Λευκό κρασί που έχει πολύ καλή σχέση με τον χρόνο,εξελίσσεται σε αυτόν και όχι άδικα,λένε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος φίλος του.
ΡΟΖΕ
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Δράμα”
Ποικιλιακή σύνθεση: Grenache Rouge / Cabernet Sauvignon
Χαρακτηριστικά του κρασιού
Οι Ροζέ Φεγγίτες είναι ένα πικάντικο και διαφορετικό ροζέ κρασί που ξεχωρίζει από τα περισσότερα της κατηγορίας του.
Με ανοιχτό summon χρώμα και πορφυρίζουσες ανταύγειες,δίνει στη μύτη έντονα αρώματα τριαντάφυλλου με νότες αγριολούλουδων και στόμα με πολύ σωστή οξύτητα και επίγευση λευκόσαρκου ροδάκινου.Το σίγουρο είναι ότι με τη ροζέ ετικέτα Φεγγίτες όχι μόνο θα ικανοποιηθούν οι οινόφιλοι αλλά θα δοκιμάσουν κάτι πολύ πρωτότυπο και ιδιάιτερο.Κι αυτό,γιατί είναι ένα κρασί που λόγω χαρμανιού αλλά και στυλ κεντρίζει το ενδιαφέρον, εξάπτει τη φαντασία και υπόσχεται πολλές και ενδιαφέρουσες νέες οινικές εμπειρίες.
ΚΟΚΚΙΝΟ
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Δράμα”
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon / Merlot / Cabernet Franc
Χαρακτηριστικά του κρασιού
Έντονα λαμπερό πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες.Προσφέρει αρώματα φρέσκων κοκκινόμαυρων φρούτων με διακριτικές mineral νότες.Πλούσιο σώμα με γευστική ισορροπία και μεταξένιες τανίνες.
Βελούδινη μεγάλης διάρκειας επίγευση στην οποία κυριαρχούν το αποξηραμένο δαμάσκηνο και η βανίλια.Η γεύση είναι αντάξια στιβαρή και καλοδομημένη.Μην ξεχάσετε να προσέξετε τις τανίνες και το πόσο καλά δένουν.

ΔΕΚΑ
Δεν είναι απλά ένας αριθμός. Προφέροντας το, αμέτρητα νοήματα επιβράβευσης σου έρχονται στο μυαλό. Και για τον Μπάκη είχε νόημα, ως το Δέκα το «καλό» . Άριστο, διαχρονικό, κλασσική αξία. Το λατινικό «Χ» σημαίνει Δέκα ή μια κλεψύδρα που κερδίζει τον χρόνο σιγά-σιγά όπως και η μεγάλη παλαίωση των κρασιών αυτής της σειράς.
ΕΡΥΘΡΟ
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Μακεδονία”
Ποικιλιακή σύνθεση: Merlot / Ξινόμαυρο
Χαρακτηριστικά του κρασιού
Εντυπωσιάζει η όμορφη αρωματική πολυπλοκότητα στη μύτη και στο στόμα,με πολύ ενδιαφέροντα πικάντικα χαρακτηριστικά και μια κοσμοπολίτικη έκφραση που ξεπερνάει τα χαρακτηριστικά που τυπικά θα περιμέναμε από τις δύο ποικιλίες ξεχωριστά.
Τα αρώματα που μας προσφέρει σε συνεχείς εναλλαγές είναι σκούρα φρούτα,σοκολάτα,καπνός πίπας και γλυκό μπαχάρι,είναι δε φοβερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μύτη του κρασιού εξελίσσεται- για την ακρίβεια, μεταμορφώνεται- όσο μένει στο ποτήρι, κι αυτό μαρτυρά την περίτεχνη πληθωρικότητά του.
Αφιλτράριστος οίνος, σερβίρεται σε καράφα, με αερισμό τουλάχιστον μιας ώρας.
ΛΕΥΚΟ
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Δράμα”
Ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc / Ugni Blanc / Semillion
Χαρακτηριστικά του κρασιού
To terroir είναι κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική του διαμόρφωση.Του δίνει ιδιαίτερο αρωματικό πλούτο, μεγάλη συγκέντρωση, αξιοθαύμαστη δομή και πολυπλοκότητα.Όμορφο ξανθοπράσινο, λαμπερό χρώμα και ωραία εναλλαγή αρωματικών εντυπώσεων,με τα ώριμα κίτρινα φρούτα, τη βανίλια,τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά σε διαρκή διάλογο.
Ευγενικό στη γεύση, με δύναμη που ᾽ντύνεται᾽ από το φρούτο και πάχος που αντιρροπείται από την οξύτητα.
Δεν είναι τυχαίο που το ονόμασαν το Ελληνικό Pessac Leognan.

ΘΥΡΣΟΣ
Ο θύρσος στην Ελληνική μυθολογία ήταν το τελετουργικό εξάρτημα του Διόνυσου και της συνοδείας του, των Μαινάδων Σατύρων και άλλων.Ήταν ένα μικρό ευθύγραμμο ραβδί φυσικής προέλευσης, και είναι κλαρί από κάποιο φυτό, ίσως από μάραθο ή νάρθηκα, με φουντωτό άνθος στη κορυφή του. Συχνά απεικονίζεται δεμένος με κορδέλα ή πλεγμένος με αμπελόφυλλα. Στην κορυφή είναι στεφανωμένος με κισσό, αμπελόφυλλα, ή με ένα κουκουνάρι ήμερου πεύκου. Το μήκος του θύρσου κυμαίνεται σημαντικά, από 30 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα.
ΛΕΥΚΟ

Κατηγορία:
 Αδριανή, Δράμα Π.Γ.Ε. ”Μακεδονία”
Ποικιλιακή Σύνθεση:
 Μαλαγουζιά / Viognier
Χαρακτηριστικά του κρασιού

Το Thyrsus έχει χρώμα λεμονί απαλό. Μύτη μέτριας έντασης με χαρακτηριστικά αρώματα που θυμίζουν μια πανδαισία από λευκά άνθη, μαζί με λευκόσαρκα φρούτα, πυρηνόκαρπα φρούτα που εξελίσσονται σε αρώματα ανθών πορτοκαλιάς τα οποία συμπληρώνονται με βοτανικές νύξεις από αρώματα λεμονάτης verbenas και θυμαριού, ενώ στο τελείωμα έχουμε πινελιές μελιού και κερήθρας.Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα μέτρια, σε ισορροπία με το γεμάτο σώμα του κρασιού.
Η επίγευση του είναι προς μέτριας διάρκειας.
Το Thyrsus είναι δημιούργημα του νεότερου οινολόγου μας Αλέξανδρου Τσάλκου.
Ελληνικό κρασί με γαλλική φινέτσα!

ΣΚΕΡΤΣΟ
Skertso: Ιταλική λέξη που σημαίνει νάζι, κίνηση. Προκαλεί ενδιαφέρον, το παιχνίδι των αρωμάτων και της γεύσης αυτού του κρασιού. Επιλέχθηκε για να χαρακτηρίσει τον ζωηρό και εύθυμο χαρακτήρα του ενώ στην ετικέτα οι εναλλαγές χρωμάτων σκερτσάρουν μαζί με το περιεχόμενο της κάθε φιάλης.
DEMI-SEC ΛΕΥΚΟ
Κατηγορία:
 Λευκός Ημίξηρος Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση:
 Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Χαρακτηριστικά του κρασιού

Ένα κρασί με λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα που αναδεικνύεται στην λευκή του φιάλη, στιβαρή οξύτητα, στρογγυλό, με μια ισορροπημένη δομή στο στόμα και ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.
Το Σκέρτσο Λευκό με έντονο αρωματικό δυναμικό, ζωντανό φρουτώδη χαρακτήρα που προδίδει την ποικιλία από την οποία προέρχεται.
Αρώματα εξωτικών φρούτων, Λουίζας και Γιασεμιού ξεχωρίζουν σε κάθε ποτήρι.
DEMI-SEC ΡΟΖΕ
Κατηγορία:
 Ροζέ Ημίξηρος Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση: Grenache Rouge / Υπερώριμο Merlot
Χαρακτηριστικά του κρασιού
Λαχταριστό τριανταφυλλί χρώμα,απαλά αρώματα κόκκινων λουλουδιών,καραμέλας και φράουλας και πλούσιο στόμα,βουτυράτο,με απαλή γλυκύτητα αλλά και ικανοποιητική οξύτητα που το δροσίζει.
Το χαρμάνι των δύο ποικιλιών δίνει ένα ημίξηρο ροζέ,δυναμικό με ιδιαίτερη προσωπικότητα.
Λατρεύεται ως aperitif αλλά μπορείτε να το απολαύσετε σερβίροντάς το με κίτρινα τυριά και πράσινες σαλάτες.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *