προορισμός…γεύση!

Γνωρίζουμε το κλασικό αλεύρι και το βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Σίγουρα θα σας φαίνεται πολύ δύσκολο το να μη βάλετε αλεύρι στο αγαπημένο σας κέικ! Το αλεύρι σήμερα, δεν είναι το αλεύρι όπως παλιά.

έχει υποστεί πολλές αλλαγές για γίνει πιο ανθεκτικό… και στη τελική, μερικοί άνθρωποι, να καταλήγουν να έχουν και προβλήματα και να μην το αντέχει ο οργανισμός τους. Ως αποτέλεσμα να βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλο και πιο πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Άραγε τι άλλο θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση του;

Αλεύρι βρώμης

Το αλεύρι βρώμης είναι αλεύρι ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται με αλεσμένη βρώμη σε λεπτή σκόνη. Είναι χωρίς γλουτένη και γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, θειαμίνη, φώσφορος και ψευδάργυρος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες όχι μόνο βοηθά στη δομή των αρτοσκευασμάτων, αλλά τα κάνει και πολύ πιο χορταστικά.

Αλεύρι φαγόπυρου

Αν και μερικές φορές θα το βρείτε στα καταστήματα ως μαυροσίταρο, το φαγόπυρο δεν είναι σιτάρι, αλλά ένα χορτάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το αλεύρι για να φτιάξετε γλυκά, ζυμαρικά ή ακόμα και ψωμί χωρίς γλουτένη. Τις προάλλες είχα φτιάξει κρέπες αντικαθιστώντας το παραδοσιακό αλεύρι με το αλεύρι του φαγόπυρου και πραγματικά δεν είδα καμία διαφορά! Μην σας πω κιόλας πως ήταν ακόμη πιο γευστικές! Προσέξτε όμως… Το αλεύρι αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει 100% το κλασικό σε όλες τις συνταγές. Για παράδειγμα σε κάποιες συνταγές μπισκότων ή γλυκών θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο 25% αλεύρι φαγόπυρου και να αντικαταστήσετε το κλασικό αλεύρι με αλεύρι χωρίς γλουτένη, όπως το καλαμποκιού ή το ρυζιού για κορυφαία γεύση!

Εναλλακτικές στο κλασικό αλεύρι

Πολλά άλευρα, όπως το αλεύρι ρεβιθιού ή το αλεύρι από κάστανο, είναι πλέον διαθέσιμα σε πολλά βιολογικά καταστήματα για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα και υγιεινά φαγητά… και δεν ξεχνάμε τα γκουρμέ επιδόρπια! Θα βρείτε το αλεύρι ρεβιθιού σε λεπτή και κιτρινωπή σκόνη. Η γλυκιά του γεύση θα σας εκπλήξει! Πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, θα είναι πολύ καλό στα αλμυρά και γλυκά. Για κάτι πιο γκουρμέ, μην διστάσετε να το συνδυάσετε με το αλεύρι από κάστανο! Χρησιμοποιήστε σε ποσοστό 30% στο σύνολο του αλεύρου που χρειάζεται η συνταγή σας, και το υπόλοιπο 70% χρησιμοποιήστε άλλα άλευρα. Και το σημαντικότερο… Μη ξεχνάσε να το κοσκινίσετε!

Φτιάξτε ζυμαρικά με σιμιγδάλι καλαμποκιού, κίνοα ή κεχρί!

Για να αντικαταστήσετε το κλασικό αλεύρι, μπορείτε να επιλέξετε κίνοα, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα ή κεχρί, που αποτελείται από ίνες και πρωτεΐνες καλής ποιότητας. Το αλεύρι από κεχρί έχει μια ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει φουντούκι και είναι τέλειο για γλυκές παρασκευές. Συνδυάστε το με λίγο μοσχοκάρυδο και αλεύρι ρυζιού για να δημιουργήσετε αρωματικά κουλουράκια με φυσικό τρόπο. Το αλεύρι κίνοα, ελαφρώς πικρό, ταιριάζει τέλεια με τη σκόνη αμυγδάλου, σοκολάτα και αλεύρι καλαμποκιού… Το αλεύρι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του στις συνταγές σας. Απλώς θα έχετε μια πιο μαλακή υφή συνδυάζοντάς την με άμυλο πατάτας υπολογίζοντας 70% άμυλο και 30% αλεύρι.

Μπορώ να αντικαταστήσω το κλασικό αλεύρι με κινοα
Μπορώ να αντικαταστήσω το κλασικό αλεύρι με κινοα
Επιλέξτε σκόνη αμυγδάλου και αλεύρι καρύδας στα επιδόρπια σας

Αντικαταστήστε το κλασικό αλεύρι με σκόνη αμυγδάλου και θα με θυμηθείτε! Επιλέξτε τη σκόνη αμυγδάλου για να επωφεληθείτε πλήρως από τα διατροφικά οφέλη του. Αν τώρα προτιμάτε πιο ελαφριές γεύσεις, μπορείτε να επιλέξετε πούδρα αμυγδάλου! Αν έχετε τώρα μια συνταγή με μαγιά, αντικαταστήστε το κλασικό αλεύρι μόνο με ένα 10% από τη σκόνη αμυγδάλου. Μπορείτε όμως να αλλάξετε όλο το αλεύρι με σκόνη αμυγδάλου σε άλλες ετοιμασίες αυξάνοντας την αναλογία των υγρών, επειδή είναι πολύ απορροφητικό! Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το αλεύρι καρύδας. Για να έχετε 100% τη γεύση του εξωτικού του αρώματος του, δεν πρέπει να βάλετε περισσότερο από το 25% του συνολικού αλευριού στο μείγμα σας!

Βάλτε στις τάρτες σας άμυλο καλαμποκιού

Πιστεύετε πως δεν μπορείτε να φτιάξετε μια ζύμη χωρίς το κλασσικό αλεύρι ; Και όμως γίνεται! Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε 290 γραμ. αλεύρι ρυζιού, 120 γραμ. αλεύρι ταπιόκας και 40 γραμ. άμυλο καλαμποκιού για να γίνει πιο ελαφρύ. Προσθέστε 80 γραμ. πούδρα αμυγδάλου, 250 γραμ. μαλακό βούτυρο κομμένο σε κύβους, στη συνέχεια ζυμώστε δυνατά και ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας κρύου νερού στο μείγμα σας. Τυλίξτε τη μπάλα ζύμης που θα έχετε φτιάξει με μια μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για μία ώρα στο ψυγείο. Τέλος απλώστε τη ζύμη σας με ένα πλάστη. Τοποθετήστε το σε μια φόρμα για τάρτες και συνδυάστε το με τα αγαπημένα σας φρούτα!

Μη ξεχνάτε και τις νιφάδες βρώμης!

Οι νιφάδες βρώμης είναι πραγματικά ότι καλύτερο για να αντικαταστήσετε το κλασικό αλεύρι! Αν σας αρέσει η υγιεινή διατροφή δοκιμάστε την επόμενη φορά να φτιάξετε τη ζύμη της πίτσα σας με νιφάδες βρώμης! Ανακατέψτε 100 γραμ. αυτών των πολύτιμων νιφάδων με 1 κουταλιά ελαιόλαδου, ρίξτε 2 ασπράδια αυγών και 3 κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώστε καλά. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, απλώστε τη ζύμη σας στο πάγκο της κουζίνας σας, βάλτε τα υλικά της επιλογής σας και στη συνέχεια ψήστε για 10 με 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C. Θα δείτε πως κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα!

2 Comments

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *