προορισμός…γεύση!

Αν αντιπαθείς τα κόκαλα, τα μεγάλα ψάρια σε φέτες (πέρκα, μπακαλιάρος, γαλέος, σφυρίδα, συναγρίδα, σολομός, φαγκρί, ξιφίας κ.λπ.) είναι ένα καλό ξεκίνημα. Το καλό είναι ότι πωλούνται φρέσκα (είναι λίγο πιο «τσιμπημένα» στην τιμή) αλλά και κατεψυγμένα (σαφώς πιο οικονομικά), σε ψαράδικα, μαγαζιά με κατεψυγμένα προϊόντα και σούπερ μάρκετ. Άλλοτε είναι κομμένα σε φέτες, με ένα κεντρικό κόκαλο στο κέντρο (π.χ. ξιφίας, συναγρίδα), και άλλοτε πωλούνται φιλεταρισμένα (π.χ. μπακαλιάρος, σολομός).

Ποια ψάρια πωλούνται σε φέτες και φιλέτα;
Τα οικονομικότερα όλων είναι η πέρκα και το κοκκινόψαρο. Μετά επιλέγεις γαλέο, μπακαλιάρο, σολομό, ξιφία και γλώσσα. Τα ακριβότερα είναι οι φέτες συναγρίδας, σφυρίδας, ροφού και φαγκριού.

Σολομός με λαζανάκι και σάλτσα βουτύρου-λεμονιού

Ελαφρύς σολομός με λαζανάκι αλλά και μια κρεμώδη σάλτσα βουτύρου-λεμονιού. Γρήγορο και απολαυστικό πιάτο που θα αγαπήσετε πολύ.

Τα βάζεις στην κατάψυξη ένα-ένα
Τα ψάρια σε φέτες και φιλέτα μπορείς να τα αγοράσεις ένα-ένα ή συσκευασμένα σε διχτάκια των 4-5 κομματιών. Στο σπίτι, βάζεις κάθε φέτα ή φιλέτο σε σακουλάκια τροφίμων και τα τακτοποιείς στην κατάψυξη, ώστε να βγάζεις κάθε φορά όσες φέτες θέλεις.

Πώς θα τα φτιάξεις
ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ:
Προθερμαίνεις το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλείφεις τις φέτες/φιλέτα με λάδι, πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι και τις βάζεις σε ένα λαδωμένο ταψί, σε μονή στρώση. Ψήνεις 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πόσο χοντρές είναι) και σερβίρεις αμέσως με μια πράσινη σαλάτα.
Μαριναρισμένα:
Ρίχνεις σε ένα γυάλινο ή πυρίμαχο ταψάκι 1 φλιτζάνι κρασί άσπρο, ½ φλιτζάνι λάδι, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, λίγο από το μυρωδικό που σου αρέσει (μαϊντανό, άνηθο, ρίγανη, θυμάρι, εστραγκόν, δεντρολίβανο, βασιλικό), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις με ένα πιρούνι, βάζεις μέσα τις φέτες/ φιλέτα πάντα σε μονή στρώση και τα μαρινάρεις για 1 ώρα, γυρίζοντάς τα μία φορά. Τα στραγγίζεις και τα ψήνεις στο γκριλ, όπως παραπάνω. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι άλλες μαρινάδες. Για παράδειγμα, στον σολομό ταιριάζει καταπληκτικά ένα μείγμα από κύμινο και τζίντζερ σε σκόνη, τριμμένο σκόρδο, βαλσαμικό ξίδι σάλτσα σόγιας), μέλι, φύλλα από φρέσκο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.

Μαγιάτικο (φέτες) πικάντικο με μπασμάτι

Εύκολο και γρήγορο φαγάκι με ψάρι αλλά και ένα πικάντικο ρύζι μπασμάτι που του ταιριάζει απόλυτα.

ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ: Απλώνεις σε ένα λαδωμένο ταψί φέτες ντομάτας, ροδέλες κρεμμυδιού, κάππαρη (αν έχεις), ψιλοκομμένο μαϊντανό, φετάκια σκόρδου, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Στρώνεις τις φέτες ψαριού και σκεπάζεις με φέτες ντομάτας και ροδέλες κρεμμυδιού. Ρίχνεις, λάδι, αλάτι και πιπέρι και ψήνεις για 15-20 λεπτά στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο.

ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ: Αφού πλύνεις και σκουπίσεις καλά τα φιλέτα γλώσσας, τα αλατοπιπερώνεις και τα αλευρώνεις. Τα τινάζεις να φύγει το πολύ αλεύρι και τα βάζεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι όπου έχεις ζεστάνει 1 δάχτυλο ελαιόλαδο με μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζεις για 2-3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τα στραγγίζεις σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρεις ραντισμένα με λεμόνι.
Πανέ: Με αυτό θα φτιάξεις κυρίως τον μπακαλιάρο, τον γαλέο ή την πέρκα. Ετοιμάζεις έναν μέτριο χυλό από αλεύρι και νερόαλεύρι και μπίρα). Νοστιμίζεις με αλάτι, πιπέρι και αν έχει, λίγη πάπρικα, και βουτάς μέσα τις φέτες/φιλέτα, ολόκληρα ή κομμένα σε μπουκιές. Τηγανίζεις σε 2 δάχτυλα καυτό λάδι, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν μια χρυσαφένια κρούστα. Τα στραγγίζεις σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρεις.

Μπακαλιάρος με μουστάρδα

Επιλέξτε την αγαπημένη σας μουστάρδα, δυνατή, απαλή, με μέλι, dijon… αφού θα την χρησιμοποιήσετε σε μεγάλη ποσότητα και θα κυριαρχήσει σε όλο το πιάτο.

Φιλέτο πέρκας με μουστάρδα και μυρωδικά

Το πορτοκάλι, το λεμόνι και το μανταρίνι δίνουν ξεχωριστή γεύση στο ουδέτερο ψάρι. Δυναμώνουν τη γεύση του και νοστιμίζουν ιδιαίτερα τη σάλτσα.

ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ: Αν έχεις πείρα στο ψήσιμο στα κάρβουνα, δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να ψήσεις τις φέτες ψαριού στη σχάρα. Φτιάξε μια θράκα μέτρια (όχι πολύ καυτή γιατί το ψάρι καίγεται και στεγνώνει εύκολα) και ψήσε τις φέτες/φιλέτα για λίγα λεπτά, σκέτες, απλώς λαδωμένες και πασπαλισμένες με αλατοπίπερο. Ρίξε μετά και λίγο χυμό λεμονιού και απόλαυσέ τες με μια σαλάτα.

ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ: Ετοιμάζεις τα ψάρια σε φέτες ή φιλέτα σκέτα ή σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά όπως μπουκετάκια μπρόκολου, καρότα, πατάτες, σπαράγγια κ.ά. Αν δεν έχεις ατμομάγειρα, φτιάχνεις ένα αυτοσχέδιο. Αγοράζεις ειδικά ανοξείδωτα διχτάκια για μαγείρεμα στον ατμό. Είναι πτυσσόμενα και έτσι προσαρμόζονται σε κάθε κατσαρόλα. Ρίχνεις στην κατσαρόλα μερικά δάχτυλα νερόάσπρο κρασί ή κάποιον ζωμό), προσθέτεις 1 φύλλο δάφνης και κάποιο άλλο μυρωδικό (λίγο μαϊντανό ή σέλινο), ρίχνεις λίγους κόκκους πιπέρι και από πάνω στερεώνεις το διχτάκι. Βάζεις το ψάρι σου, σκέτο ή με τα λαχανικά που σου αρέσουν, κλείνεις την κατσαρόλα και μαγειρεύεις στον ατμό για 15 λεπτά περίπου, μέχρι το φιλέτο να μαλακώσει καλά.

Φιλέτο λαβράκι με μουστάρδα, κάπαρη και μυρωδικά

Εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ φαγάκι με ψάρι αλλά και πικάντικη μουστάρδα και αλμυρούτσικη κάπαρη. Τα χόρτα είναι απαραίτητα για να συμπληρωθεί η πανδαισία γεύσεων!

2 Comments

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *