προορισμός…γεύση!

Τη Λουλουδιά τη γνώρισα χάρη στο Mount Athos Area Gourmet*. Είναι μια χαμογελαστή ευγενική κυρία που μαγειρεύει θηλυκά, χρωματιστά, αρωματικά, μαμαδίστικα αλλά και τολμηρά. Που δεν εγκλωβίζεται σε τεχνικές που δεν κατέχει καλά, που μαγειρεύει με τη καρδιά της με λίγα λόγια. Ότι λατρεύω δηλαδή, να μαγειρεύεις όχι για να αποδείξεις σε κάποιους κάτι αλλά γιατί το κάνεις κέφι βρε παιδί μου. Όταν τύχει και βιοπορίζεσαι από το κέφι σου, τότε είσαι ευτυχής. Από τέτοιο συνδυασμό απορρέει το ηθικό φαγητό που σε τρέφει και σε ευχαριστεί χωρίς να σε γεμίζει με τις τοξίνες της υπεροψίας και του πειραματισμού του ματαιόδοξου μάγειρα.
dsc_0429b_webΜε τη Λουλουδιά μαγειρεύω κάθε καλοκαίρι που ανεβαίνω στην Ολυμπιάδα για το Mount Athos Area Gourmet και πάντα το απολαμβάνω. Μπαίνω στη κουζίνα της στο Ακρογιάλι της όπως μπαίνω στη κουζίνα του σπιτιού μου, με μια ποδιά που μου δίνει αυτή χωρίς τη στολή μου, χωρίς τα μαχαίρια μου… έτσι απλά σαν δυο φιλενάδες, μαγειρεύουμε, τα λέμε, γελάμε, ανταλλάσουμε συνταγές, πειράζουμε τα κορίτσια που δουλεύουν μαζί με τη Λουλουδιά στο εστιατόριο και στο τέλος αγκαλιαζόμαστε, μου βάζει στο χέρι ένα σακουλάκι με 2-3 βαζάκια από τα απίθανα γλυκά κουταλιού της και ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Θα τα πούμε Λουλουδιά μου πάλι πάνω από τις κατσαρόλες του χρόνου, πρώτα ο Θεός.
dsc_0161b_webTo Ακρογιάλι της Λουλουδιάς είναι φημισμένος γαστρονομικός προορισμός στο βουνό του Αριστοτέλη. Χτισμένο μπροστά στο κύμα, δίπλα ακριβώς στη γενέτειρα του μεγαλύτερου φιλόσοφου της Ελληνικής ιστορίας, με θέα το τείχος της ελληνιστικής πόλης των Σταγείρων. Η κουζίνα της Λουλουδιάς βασίζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης, στο πάντρεμα της τοπικής παράδοσης με τις μικρασιάτικες γεύσεις και στη χρήση μόνο τοπικών, αγνών προϊόντων. Φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά, βιολογικά βότανα από το Στρατονικό Όρος, φρούτα και καρποί του κατάφυτου δάσους, αγνό μέλι από την Αρναία, παρθένο ελαιόλαδο από τους ελαιώνες των Πυργαδικίων. Πάνω από όλα όμως βασίζεται στο μεράκι, τη νοικοκυροσύνη, την ευγένεια και τη φροντίδα της οικοδέσποινας.
dsc_0096b_webΤο μενού που εμπνεύστηκε η Λουλουδιά για το Mount Athos Area Gourmet και μαγειρέψαμε μαζί ήταν βασισμένο σε γεύσεις που σύμφωνα με τις γραφές αγαπούσε ο Αριστοτέλης!
Χορτοπιτάκια με άγρια ανοιξιάτικα χόρτα** και φρέσκα μυρωδικά από το Αριστοτελικό βουνό, σάλτσα τυριού με τοπική φέτα, φρέσκια ρίγανη και αγριοδυόσμο.
dsc_0168b_web
Χταπόδι το μοσχοβολιστό (τοπικό χταπόδι του γυαλού) σιγοβρασμένο σε χυμό φρέσκου πορτοκαλιού με ξερά φρούτα και μοσχομολόχα, σερβιρισμένο με άσπρο ρύζι Στρυμώνα***αρωματισμένο με άγρια μέντα και κρίταμα τηγανητά.
dsc_0173_web
Υποτυρίς, δηλ. γλύκισμα με μέλι Αρναίας**** και κατσικίσιο γάλα συνοδευόμενο από συκομαίδες γεμιστές με μπαχαρικά και ξυλοκάρπια.
dsc_0467_webΤο ωραίο γεύμα το συνοδέψαμε με βιολογικό κρασί «κτήμα Claudia Παπαγιάννη» από τους αμπελώνες της Αρναίας και της Μαραθούσας.
dsc_0478b_web

* Το Mount Athos Area Gourmet αποτελεί για την περιοχή του Άθω το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς. Στη σκιά του ιερού Άθωνα, στο μυχό του κόλπου του Αγίου Όρους, στους πρόποδες του βουνού του Αριστοτέλη, στο Στρυμονικό κόλπο, στον κόλπο της Ιερισσού, στις παρυφές του Χολομώντα, μας προσκαλούν κάθε χρόνο να μυρίσουμε, να γευτούμε τα προϊόντα και τις γεύσεις της περιοχής μέσα από μια υπέροχη γιορτή.
** Το Αριστοτελικό βουνό είναι προστατευμένο από την Ευρωπαϊκή συνθήκη Naturra 2000 και στις ράχες του φυτρώνουν πάνω από 550 είδη σπάνιων φυτών και βοτάνων, τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και αναφέρονται σε αριστοτελικά συγγράμματα.
*** Ο ποταμός Στρυμώνας εκβάλλει στο Στρυμωνικό κόλπο, με αποτέλεσμα να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών παραγωγής των ονομαστών μυδιών Ολυμπιάδας, τόσο νόστιμων και ξεχωριστών όσο και η φήμη τους. Οι κάτοικοι τιμούν τη γη για αυτό το δώρο που του χαρίζει και κάθε χρόνο στις 6 του Ιούλη διοργανώνουν τη γιορτή του μυδιού, προκειμένου να γιορτάσουν την πλούσια τοπική παραγωγή.
**** Η Αρναία φημίζεται για την ποικίλη παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού, μεταξύ των οποίων και η σουσούρα (μέλι ερείκης) ,το οποίο παράγεται από το λιλά λουλούδι του ομώνυμου θάμνου.

 

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *