προορισμός…γεύση!

Η Αθηνά Ματίς στο τελευταίο planB Trends μάς παρουσίασε την τάση που έρχεται: Επιστροφή στην Παράδοση.

Το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας η Βαρβάκειος – ήσυχη πιά από τους φρενήρεις πρωινούς ρυθμούς της – “ντύθηκε”, “στολίστηκε” με στοιχεία θεατρικά και ένα νοερό catwalk, και περίμενε τους καλεσμένους της με ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό από εκείνο που την ξέρουμε.
img_9428ww Πίσω από αυτό το concept ήταν η φίλη μου Αθηνά Ματίς, μία γυναίκα απίστευτα δημιουργική, η μοναδική στην Ελλάδα που γνωρίζει από νωρίς τις τάσεις που έρχονται, καθώς συμμετέχει στην διεθνή επιτροπή η οποία καθορίζει τα trends κάθε σεζόν. Φυσικά και δεν θα μπορούσα να λείπω από το show της- ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα επιστρέφοντας από το Παρίσι!
Τα φώτα χαμήλωσαν, η μουσική μας έβαλε στο κλίμα και η Αθηνά ξεκίνησε αποκαλύπτοντας την έμπνευση: «Ολική επαναφορά στις ρίζες». Η επιστροφή στην παράδοση είναι η τάση που έρχεται, μια διεθνής τάση που εστιάζει στις χώρες της Βαλκανικής ζώνης και πρωτίστως στην Ελλάδα- αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να γνωρίζουμε πρώτοι εμείς οι Έλληνες και να προετοιμαστούμε για να δείξουμε όλο τον πλούτο που κρύβει η παράδοσή μας! Για αυτό ακριβώς η ομάδα του planB τοποθέτησε την παρουσίαση αυτή στο σημείο που «χτυπάει» η καρδιά της Ελλάδας, την εμβληματική Βαρβάκειο Αγορά.
img_9584wwimg_9560ww Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην ύλη στην πρωτογενή μορφή της (δέρματα, γούνες), σε παραδοσιακές μεθόδους όπως ο αργαλειός και το πήξιμο τυριού, στα full fat υλικά που επίσης θα δούμε να επιστρέφουν πανηγυρικά πολύ σύντομα ( βούτυρο, αλλαντικά), στους γητευτές του ουρανίσκου (μπαχάρια, βότανα, ξηροί καρποί) αλλά και ανθρώπους που αγαπούν, μελετούν, προβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις την Ελληνική Γαστρονομία όπως η “Μαγείρισσα” όπως προτιμάει να λέγεται, Μυρσίνη Λαμπράκη, η μοντέρνα αγρότισσα Αύρα Πανουσοπούλου η οποία εγκατέλειψε την Αθήνα, εγκαταστάθηκε στην Αγιά της Λάρισας, ασχολήθηκε με τη γη και έφτιαξε την «Γιαμ», ένα από τα πιο πετυχημένα brands με μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, και ο γιός της, ο conceptual chef Κώστας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος δίνει στην Ελληνική Γευστική Παράδοση μια άλλη διάσταση- είδαμε για παράδειγμα, πώς μεταμόρφωσε ένα παραδοσιακό λουκούμι σε απολαυστικό γλειφιτζούρι, περνώντας το για λίγα λεπτά από τη φωτιά.
img_9411wwimg_9717ww Όλα γύρω μας δημιουργούσαν μία σύνδεση με την παράδοση, με τις ρίζες μας: Στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων κρεμάστηκαν πολύχρωμα δέρματα-χαλιά από την ΤAPICAP, την μόνη ελληνική εταιρεία που έχει δείξει δουλειά της στον τομέα της σε διεθνείς εκθέσεις design ενώ μπροστά από τα μάτια μας πέρασαν εταιρείες απόλυτα συνδεδεμένες με αυτήν όπως ο Σαρήμπογιας από τη Δράμα με τα υψηλής ποιότητας αλλαντικά Sary (ανάμεσά τους το Ζεϊμπέκ Σαλάμι, ο Καβουρμάς και ο Παστουρμάς- brutal γευστικές αναφορές στην Καππαδοκία). Τα ουζάκια της Go Greek που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, μπήκαν σε μινιατούρες που “φόρεσαν” παραδοσιακές στολές τις οποίες φιλοτέχνησε ο Γιώργος  Γιώνας, οι 1001 Γεύσεις μάς ξενάγησαν στη μαγεία των μπαχαρικών, των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων (πολλά μπράβο στη νέα γενιά που πήρε τη σκυτάλη στα χέρια της και δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα- δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε μία περίοδο κρίσης, το μαγαζί φέρνει όλο και περισσότερα ψαγμένα προϊόντα, φτάνοντας αυτή τη στιγμή τους 1050 κωδικούς!
img_9685ww Σαν ιντερλούδιο μέσα στη γευστική πανδαισία, το trend της Παράδοσης «περπάτησε» σε ένα catwalk που μας μάγεψε: η Αθηνά Ματίς επιμελήθηκε το συγκλονιστικό styling όπου μέσα από τη δημιουργική ματιά της είδαμε πώς τα φολκλόρ στοιχεία μπορούν να φορεθούν με μοντέρνο τρόπο που κόβει την ανάσα. Πολλά μπράβο στην νεαρή σχεδιάστρια Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδη που με τις οικολογικές της γούνες διακρίνεται στο εξωτερικό ενώ δεν μπορώ να μην αναφέρω τα υπερμεγέθη headpieces της Alice Russo, με τα οποία η Αθηνά έβαλε την τελευταία εντυπωσιακή πινελιά στα μοντέλα της!
img_9332ww Η επίγευση του event ανήκει στη Στάνη, το εμβληματικό γαλακτοπωλείο της Αθήνας, ένα διαχρονικό hot spot για ψαγμένους ουρανίσκους. Η Στάνη μάς κέρασε το βραβευμένο με πατέντα ευρεσιτεχνίας πρόβειο της γιαούρτι, βελούδινο ανθόγαλο με μέλι και καρύδια, μουσταλευριά, γεύσεις ελληνικές που ξυπνούν μνήμες καθησυχαστικές.
img_9484ww Κάπου εδώ δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον Αλέξη Αδάμ, το «άλλο μισό» της Αθηνάς, τον σύντροφό της που είναι πάντα δίπλα της, μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης (τα κοσμήματα των μοντέλων είχαν την υπογραφή του) ο οποίος δούλεψε σκληρά σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, «αποδόμησε» την παράδοση και της έδωσε ξανά ζωή μέσα από την οπτική του. Ο Αλέξης φρόντισε να κλείσει το event με τον πιο γλυκό τρόπο: ένα happy birthday- έκπληξη για την Αθηνά του, που ανέβασε τα vibes σε άλλα επίπεδα αγάπης και τρυφερότητας.
img_9752wwΣτην παράδοση βρίσκεται η ταυτότητά μας. Είναι το Α για να φτάσουμε στο Ω. Αυτήν την ταυτότητά μας όπως εκφράζεται μέσα απο τη γαστρονομική μας παράδοση προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να προωθήσω στο Παρίσι (και όπου αλλού μπορώ στον Κόσμο) μέσα από τις δραστηριότητές μου και χαίρομαι αφάνταστα κάθε φορά που διαπιστώνω πόσο άμεσα μιλάει στις καρδιές όσων τη δοκιμάζουν!
img_9702ww Επιστροφή στην παράδοση, λοιπόν, και δεν έχω παρά να πω ένα μεγάλο μπράβο στην Αθηνά Ματίς για αυτή την αξέχαστη βραδιά που μας χάρισε!
img_9723ww

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *