προορισμός…γεύση!

Το parboiled
Δεν είναι ποικιλία ρυζιού, αλλά προβρασμένο ρύζι που προορίζεται για πιλάφι. Τα ρύζια parboiled συνήθως προέρχονται από την μακρύκοκκη ποικιλία Μπόνετ.
Θα τα βρεις συσκευασμένα ή χύμα. Πολλά από τα συσκευασμένα είναι σε ένα ειδικό σακουλάκι μαγειρέματος που θα βράσεις πολύ εύκολα ακολουθώντας τις δοσολογίες και τους χρόνους που αναγράφονται στην συσκευασία.

Πώς το μαγειρεύεις;

  1. Πρώτα ξεπλένεις το ρύζι καλά με νερό σε ένα σουρωτήρι για να φύγει το άμυλο που έχουν οι κόκκοι του και να μη χυλώσει. Η αναλογία είναι 1 μέρος ρύζι με 2 ½ μέρη νερό ή ζωμό με λίγο αλάτι.
  2. Βάζεις πρώτα να βράσει το μετρημένο υγρό σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις. Χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και αφήνεις το ρύζι να βράσει για 15-20 λεπτά, χωρίς να σκεπάσεις την κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το υγρό. Δεν ανακατεύεις μετά το πρώτο ανακάτεμα. Μόλις δεις στην επιφάνεια του ρυζιού ότι εμφανίζονται μικρές τρυπούλες που δεν βγάζουν υγρές φουσκαλίτσες, είναι έτοιμο.
  3. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και μετά με το καπάκι της. Αφήνεις το ρύζι για 15 λεπτά. Έτσι, οι υδρατμοί θα απορροφηθούν από την πετσέτα και θα αφήσουν το ρύζι να γίνει σπυρωτό.

Ποια μαγειρέματα ταιριάζουν με το parboiled;

  1. Όλα τα «ανατολίτικα» με μπαχαρικά και αρώματα. Μπορείς να ρίξεις σταφίδες και κάρι σε σκόνη για ένα τέλειο πιλάφι με κάρι.
  2. Μπορείς να ρίξεις σταφίδες, κουκουνάρια καβουρδισμένα και λίγη κανέλα για ένα πολίτικο πιλάφι.
  3. Μπορείς να προσθέσεις ανάμεικτα, κατεψυγμένα λαχανικά για ένα πολύχρωμο και χορταστικό πιλάφι.
  4. Φυσικά μπορείς να το αφήσεις ολόλευκο και να συνοδεύσεις κοκκινιστά ή λεμονάτα φαγητά όπως τα σουτζουκάκια, το λεμονάτο χοιρινό ή ένα κοτόπουλο κάρι.

Το μπασμάτι και το Jasmine
To μπασμάτι είναι ταϊλανδέζικο ρύζι, ενώ το jasmine μας έρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν. Και τα δύο έχουν λεπτό άρωμα λουλουδιών, και είναι καλύτερα να τα μαγειρέψεις σε σκέτο νερό και όχι σε ζωμούς. Έχουν λεπτούς, μακρείς και ολόλευκους κόκκους.

Πώς τα μαγειρεύεις;

  1. Τα βάζεις σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένεις με άφθονο νερό.
  2. Τα βάζεις σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις αρκετό νερό (3-4 δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια του ρυζιού). Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη αναλογία ρυζιού-νερού.
  3. Βράζεις για 20 λεπτά περίπου (διαβάζεις τις οδηγίες στη συσκευασία) και τα σουρώνεις σε σουρωτήρι.
  4. Αδειάζεις σε ένα μπολ και σκεπάζεις με μια πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς και να γίνουν σπυρωτά.

Με τι ταιριάζουν;
Η προσωπική μου γνώμη είναι να τα αφήσεις σκέτα, αν και ταιριάζουν θαυμάσια με λεμονάτα φαγητά ή να τα απολαύσεις σαν σαλάτα προσθέτοντας ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια κ.λπ.) λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Terrific

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *