προορισμός…γεύση!

Είναι από τις πιο θρεπτικές, πρωτεϊνούχες τροφές και δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν το καταναλώνουν σε κάθε είδους μαγειρέματα. Είναι η τροφή «πασπαρτού»…

Αγορά

  • Κοτόπουλο θα βρεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τόσο τεμαχισμένο όσο και ολόκληρο. Μπορείς, φυσικά, να το αγοράσεις από κρεοπωλείο που φέρνει κοτόπουλο από διάφορα γνωστά εκτροφεία.
  • Από συσκευασμένες μερίδες θα βρεις ολόκληρα μπούτια, κοπανάκια, στήθος, φτερούγες και συκωτάκια, αλλά και ολόκληρο ή μισό.
  • Οι μερίδες πωλούνται και φιλεταρισμένες (στήθος ή μπούτι).
  • Μπορείς να αγοράσεις ολόκληρο κοτόπουλο και να ζητήσεις από τον χασάπη να στο κόψει σε μερίδες. Είναι σαφώς πιο οικονομικό.
  • Μπορείς να ζητήσεις να σου φιλετάρουν στήθος ή να σου ξεκοκαλίσουν ολόκληρο το κοτόπουλο και να το αφήσουν ένα ενιαίο κομμάτια για να το κάνεις ρολό.
  • Μπορείς να ζητήσεις το φιλεταρισμένο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) να στο κόψουν κιμά για πιο ελαφριά μπιφτέκια.
  • Τα πεντανόστιμα συκωτάκια πωλούνται και συσκευασμένα και χύμα με το κιλό σε όλα τα σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία.

Πώς μαγειρεύετε το κάθε κομμάτι

  • Ολόκληρο: Γίνεται ψητό στο φούρνο, στη σούβλα, στο ταψί, στην κατσαρόλα, στη γάστρα.
  • Μερίδες: Κομμένο σε μερίδες μαζί με τα κόκαλα μπορείς να τα ψήσεις, να τα μαγειρέψεις στην κατσαρόλα, να τα τηγανίσεις.
  • Φιλέτο: Το εκλεκτό, τρυφερό φιλέτο το φτιάχνεις στο τηγάνι, στη σχάρα, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Γίνεται κοτομπουκιές, γύρος, κιμάς για κεφτεδάκια, μπιφτέκια ή κεμπάπ.
  • Κοπανάκια και φτερούγες: Κοπανάκια είναι οι άκρες των μπουτιών και μαζί με τις φτερούχες θεωρούνται εκλεκτοί μεζέδες. Συνήθως μαρινάρονται και γίνονται γλυκόξινα, πανέ, στο φούρνο αλλά και στα κάρβουνα.
  • Συκωτάκια: Τρώγονται τηγανητά, σουβλάκι ή γίνονται γέμιση. Μπορείς να τα πανάρεις σαν τις κοτομπουκιές, να γεμίσεις φιλέτα ή ένα να τα προσθέσεις σε ένα απλό ριζότο.
  • Κόκαλα: Ναι… και τα κόκαλα του κοτόπουλου αξιοποιούνται. Είναι τέλεια για ζωμούς και σούπας. Πρόσθεσε και 2-3 φτερούγες μαζί με διάφορα λαχανικά.

Πώς θα το συντηρήσεις

Το φρέσκο κοτόπουλο, κομμένο μερίδες ή ολόκληρο, διατηρείται στο ψυγείο (συντήρηση) για 2-3 ημέρες. Μετά το βάζεις στην κατάψυξη όπου μπορεί να μείνει μέχρι 4 μήνες. Το καλύτερο είναι, να το χωρίζεις σε μερίδες ώστε να βγάζεις όση ποσότητα θέλεις κάθε φορά. Για να το ξεπαγώσεις, αφήνεις τα κομμάτια σε ένα μπολ, όλο το βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου. Όχι έξω!

Ποια μυρωδικά αγαπούν το κοτόπουλο

  • Το μυρωδικό που ταιριάζει τέλεια στο κοτόπουλο είναι το εστραγκόν. Θα το βρεις αποξηραμένο, σε βαζάκια ή χύμα, σε σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα. Πασπαλίζεις απευθείας τα φιλέτα ή τα σουβλάκια και τα ψήνεις στο γκριλ  ή στα κάρβουνα. Μπορείς να το προσθέσεις σε μια μαρινάδα ή να το ρίξεις στον κιμά που θα ζυμώσεις τα μπιφτέκια.
  • Η ρίγανη και το θυμάρι ταιριάζουν πολύ σε ψήτο ή μαγειρευτό κοτόπουλο
  • Το γαρύφαλο. Όταν βράζεις κοτόπουλο, βάζεις στο νερό 2-3 καρφάκια γαρίφαλο. Η σούπα θα πάρει άλλη διάσταση.
  • Η δάφνη ταιριάζει σε όλες τις συνταγές κατσαρόλας.
  • Ξύσμα λεμονιού και χυμός, το τζίντζερ, η λουίζα ταιριάζουν πολύ με τα κοκκινιστά.
  • Κάρι. Το απόλυτο μπαχαρικό για το γνωστό «κοτόπουλο κάρι».
  • Πάπρικα. Κοτόπουλο κοκκινιστό με πάπρικα (γλυκιά, πικάντικη ή καπνιστή) θα κάνει μια σάλτσα εξαιρετική.
  • Αν φτιάξεις κοπανάκια ή φτερούγες στο γκριλ, η μαρινάδα τους θα γίνει συγκλονιστική αν προσθέσεις κέτσαπ και σάλτσα σόγιας.
Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *