προορισμός…γεύση!

Οι καλοκαιρινές διακοπές  αποτελούν περίοδο χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς που όλοι χρειαζόμαστε μετά από ένα δύσκολο χειμώνα. Εντούτοις, για εκείνους που ακολουθούν δίαιτα, το καλοκαίρι είναι γεμάτο πειρασμούς, όπως είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στις βραδινές εξόδους.

Η ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπία-μέτρο-ποικιλία αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου η εξόρμηση στα μπαρ να μην επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη της ζυγαριάς μας. Τα βασικά σημεία στην κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να αποφύγουμε τις νυχτερινές «κραιπάλες», είναι.

1. Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7,1 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και περίπου ίσες με εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Επιπλέον, το αλκοόλ δε δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Επίσης, λόγω του ότι απορροφάται σχετικά γρήγορα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης, δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας. Έτσι, καλό είναι να είμαστε πάντα φαγωμένοι, πριν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

2. Τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά κοκτέιλ μπορεί να είναι δροσιστικά, ωστόσο κρύβουν παγίδες για την υγεία μας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, (π.χ. ζάχαρη), τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο. Επίσης, η ανάμιξη 2 ή περισσοτέρων ποτών αυξάνει τις θερμίδες των κοκτέιλ, λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Έτσι, η ενεργειακή αξία των κοκτέιλ ξεπερνά τις 400 θερμίδες. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα.

3. Η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάμε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα, η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml. Επιπλέον, η μπίρα δεν έχει συντηρητικά και μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά, αλλά και μία συνολικότερη ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε με ελαφρά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανητούς μεζέδες. Έτσι, η μπίρα δεν «προκαλεί κοιλιά», αντίθετα αποτελεί την πιο ασφαλή λύση ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

Ποτό

Θερμίδες/100ml

Μπίρα με 4-5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ

43

Επιτραπέζιο κρασί (λευκό 12% και κόκκινο με 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ)

84

Οινοπνευματώδη ποτά (40-50% περιεκτικότητα σε αλκοόλ)

295

Λικέρ (40-50% περιεκτικότητα σε αλκοόλ)

308

 

Συμβουλές για να μην σας επιβαρύνει το αλκοόλ:
1. Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τη μέση.
2. Πίνετε αρκετό νερό μαζί με το ποτό σας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ.
3. Μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.
4. Μην καταναλώνετε παραπάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως.
5. Εάν κάποια μέρα πιείτε παραπάνω αλκοόλ να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες.
6. Για να αποφύγουν τη μέθη, οι Ρωμαίοι έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν το ποτό. Εσείς αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κ.σ. λάδι, μία ώρα προτού καταναλώσετε αλκοόλ. Παρόμοια δράση έχουν, επίσης, ένα ποτήρι γάλα.
7. Προτιμήστε την μπίρα, μιας και έχει το λιγότερο αλκοόλ, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποτά, αρκεί να την καταναλώνετε πάντα με μέτρο στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής (Καθημερινά συστήνεται 1 ποτήρι/240ml για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άντρες).

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *