Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

• ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου ανοίγει πανιά για Ουκρανία-Ρωσία

• ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου ανοίγει πανιά για Ουκρανία-Ρωσία

Γέφυρα στη γεύση που ενώνει μαγειρικές πατρίδες

Μετά τα αφιερώματα στη Σοκολάτα και στο Μυκονιάτικο Γάλα μπήκαμε στον Μάρτη, που είναι πάντα για την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, ένας ιδιαίτερα έντονος και γεμάτος νόστιμες δραστηριότητες μήνας.
Από τα Σύσσερα Μυκόνου, τις μικρές σύγλινες μπουκίτσες χοιρινής πλευριάς και του Χοιροσφαΐσιους Μυκονιάτικους Κεφτέδες, κομμένους στο χέρι και αρωματισμένους με θρύμπη και ρίγανη, το αφιέρωμα στην Μπύρα Mikόnu με επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της, στους Νηστίσιμους Κεφτέδες, περνάμε για μια ακόμα φορά σε άλλες μαγειρικές πατρίδες.
Αυτή την Πέμπτη μας περιμένει η Λούντα Ονουφέρκο, στο εστιατόριό της στον Γλάστρο, για να μας γνωρίσει μερικές ακόμα νοστιμιές της Ουκρανίας, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της.
Θα είναι το τρίτο νόστιμο ταξίδι μας με την Λούντα μετά τις δυο πρώτες πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στο μεγάλο κεφάλαιο των Τουρσιών και στην παράδοση των χειροποίητων Ζυμαρικών της περιοχής.
Αυτή τη φορά η εξαιρετική, πάντα δοτική και φιλόξενη οικοδέσποινα μας ετοιμάζει εκπλήξεις.
Το μόνο που μπορέσαμε να εκμαιεύσουμε είναι ότι θα δημιουργήσει μια γέφυρα πολιτισμών, δένοντας δικές μας συνήθειες και προϊόντα, με τεχνικές και μαγειρέματα από την παρακαταθήκη της Ουκρανέζικης και της Ρώσσικης κουζίνας. Οι πειραματισμοί άλλωστε δεν έχουν σταματήσει από τότε που ζητήσαμε από την φίλη Λούντα να δοκιμάσει αυτό το πάντρεμα για λογαριασμό της εκδήλωσης για την Τυροβολιά που προγραμματίζαμε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αναβλήθηκε για 3-5 Μάη 2019.

Ραντεβού λοιπόν στον Γλάστρο, στον δρόμο για Πλατύ Γιαλό, στο εστιατόριο “Ludas” την Πέμπτη 21 Μάρτη με ώρα έναρξης αυστηρά 5:00 μμ.

Μαραθοκεφτέδες, Σφαραγγοκεφτέδες, Χταποδοκεφτέδες
-Δυο λόγια αναφορικά με το αφιέρωμα στους εξαίσιους νηστίσιμους κεφτέδες, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους κρεατένιους κάθε μορφής.
Με πρώτες πρώτες τις αδελφές Άννα και Κατίνα Καλλέργη που μας έφτιαξαν τους Μαραθοκεφτέδες με βάση μια συνταγή που κρατά στην οικογένεια πολλές δεκαετίες.
-Ακολούθησε η Μαρία Στ. Βαμβακούρη, μαγείρισσα, που ασχολείται πολλά χρόνια με το αντικείμενο, ετοιμάζοντας σπιτικό φαγητό προσωπικού για επιχειρήσεις ή μαγειρεύοντας σε βίλες και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επέλεξε να μας παρουσιάσει μια συνταγή για Σφαραγγοκεφτέδες με ένα δικό της μείγμα υλικών, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τα άγρια σφαράγγια είναι στην εποχή τους και όπως είπε και η ίδια φέτος ειδικά με τις καλές βροχές είχαμε και έχουμε πλούσια βλάστηση σε όλα τα άγρια χόρτα.
-Το αφιέρωμα έκλεισαν ο Γιάννης Π. Δάντος και η μητέρα του Ειρήνη Ζουγανέλη με Χταποδοκεφτέδες, έναν ιδιαίτερα νόστιμο μεζέ, που δίνει στο χταπόδι μια άλλη διάσταση γεύσης και απόλαυσης.
Για τις δραστηριότητες της μαγείρισσας Ειρήνης Ζουγανέλη που ασχολείται με υπηρεσίες μαγειρικής και παράλληλα παραδίδει μαθήματα Ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής, περισσότερα εδώ στο ολοκαίνουργιο site της https://irinizouganeli.gr/
Όπως ήταν αναμενώμενο υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ κόσμο να γεμίζει την αίθουσα και να απολαμβάνει την βήμα-βήμα μαγειρική διαδικασία, να καταγράφει συνταγές, να λύνει απορίες και στο τέλος να δοκιμάζει τους διάφορους κεφτέδες. Φυσικά η συνοδεία τσίπουρου και κρασιού που φέρνουν κατά καιρούς διάφοροι, φίλοι και φίλες της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, ήταν ό,τι έπρεπε για να ζεστάνει ακόμα περισσότερο η μυρωδάτη ατμόσφαιρα.

Διήμερο Αφιέρωμα για την Τυροβολιά
Ένα τηλεφώνημα έκπληξη στη διάρκεια της εκδήλωσης από τον κ. Ηλία Μαμαλάκη είχε σαν αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν να μας δώσει μια συνταγή για πατατοκεφτέδες σε ανοικτή ακρόαση, αφ’ ετέρου να είναι ο πρώτος απο τους καλεσμένους μας ο οποίος επίσημα αποδέχεται να είναι παρών στο Διήμερο Αφιέρωμα στην Τυροβολιά το οποίο προγραμματίζουμε από 3-5 Μαΐου 2019.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι με ιδιαίτερη συγκίνηση βρεθήκαμε κάποιοι από εμάς στην συμπρωτεύουσα, όπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία: “Βάλσαμο”, της φίλης Ελιάνας Αμπραβανέλ. Θέμα της το άρωμα Μυκόνου στην κουζίνα του Τζανείου Νοσοκομείου που προσθέσαμε στο μενού μιας ημέρας, ύστερα από πρόσκληση του μάγειρα Ιάκωβου Απέργη.
Το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος ηχεί ακόμα στα αυτιά μας.
Ευχαριστούμε Ελιάνα, ευχαριστούμε Ιάκωβε!


Related Posts

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

Η τέλεια πρόταση για όσους αγαπούν το αυγολέμονο. Ο,τι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, ιδιαίτερα μάλιστα αν προσθέσετε περισσότερο νερό, ώστε να γίνει σούπα!

8 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΕΡΓΚΕΡ

8 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΕΡΓΚΕΡ

Δεν υπάρχει εργένης, φοιτητής ή φοιτήτρια που να μην αγαπάει τα μπέργκερ. Γίνονται εύκολα, αποθηκεύοντας στην κατάψυξη και τα έχεις εύκολα κάθε στιγμή, οποιαδήποτε μέρα. Αρκεί να ακολουθήσετε 8 βασικά βήματα. Το κρέας Αγοράζεις κυρίως μοσχαρίσιο, από σχετικά λιπαρό κομμάτι. Τα λιπαρά κομμάτια είναι και […]