Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ, ΠΟΛΥ ΜΥΡΩΔΑΤΟ

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ, ΠΟΛΥ ΜΥΡΩΔΑΤΟ

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ, ΠΟΛΥ ΜΥΡΩΔΑΤΟ

: 2 φραντζόλες
: 20 min
: 50 min
           
: 1 hr 30 min

Το ψωμί αυτό μοσχοβολά σαν τσουρέκι, αφού περιέχει λίγο μαχλέπι. Μπορούμε ασφαλώς να το παραλείψουμε αλλά του ταιριάζει εξαιρετικά. Για να δούμε ότι το ψωμί είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο την προκαθορισμένη ώρα, το πιάνουμε με μια πετσέτα για να μην καούμε και το χτυπάμε με τα δάχτυλά μας στη βάση του: πρέπει να βγάλει έναν ήχο κούφιο, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.

Ingridients
  • 1 κιλό καλής ποιότητας σταρένιο αλεύρι, για ψωμί
  • 1½ φακελάκι (περίπου 12 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι, σε σκόνη
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
Instructions
  • Step 1 Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι. Ανακατεύω και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά-σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζω ότι συνολικά θα χρειαστώ όχι περισσότερο από 500 ml νερό, ανάλογα με το πόσο «τραβάει» το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση το ρίχνω σταδιακά, ζυμώνοντας για να δω πόσο θα χρειαστεί.
  • Step 2 Συνεχίζω το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά (ή για 5 – 6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτω το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και το γλυκάνισο και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη και τα μπαχαρικά να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
  • Step 3 Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να «ηρεμήσει» για 30 λεπτά. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε φρατζόλα. Αν θέλω μάλιστα, βάζω τις φρατζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φρατζόλες μπορώ να πλάσω δύο καρβέλια ή φτιάχνω ένα, μεγάλο. Κάνω μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών, τα σκεπάζω με μια κουβέρτα και τα αφήνω σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
  • Step 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Ξεσκεπάζω τα ψωμιά τα αλείφω με λίγο νερό και πασπαλίζω με το σουσάμι. Τα ψήνω για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζω αμέσως και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχαρίτσα.

Related Posts

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Πολύ εύκολο ψωμί που δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Εγώ σας προτείνω αλεύρι κίτρινο για να έχετε ένα χωριάτικο ψωμί, αλλά εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με ότι σας αρέσει περισσότερο. Ολικής, πολύσπορο, βρώμης, καλαμποκάλευρο…

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ & ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ & ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

Τέλεια ψωμάκια για πρωινό αλλά και για σάντουιτς για το σχολείο ή το γραφείο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικούς σπόρους για περισσότερο χρώμα και γεύση.