προορισμός…γεύση!

Το ψωμί χωρίς γλουτένη φημολογείται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Λογικό… αφού η γλουτένη που περιέχει το κανονικό αλεύρι που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του ψωμιού, δίνει στη ζύμη ελαστικότητα και βοηθάει στο φούσκωμα! Παρ’ όλ’ αυτά, τίποτα δεν είναι δύσκολο να γίνει αν πραγματικά το θέλουμε. Σας δίνω τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε σίγουρη επιτυχία!

  1. Χρησιμοποιούμε φόρμα ψησίματος!
    Όταν φτιάχνετε ψωμί χωρίς γλουτένη, η ζύμη του ψωμιού είναι λιγότερη ελαστική και έχει μια τάση να απλώνει. Που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να φτιάξετε φρατζόλες που μπορείτε να ψήσετε σε λαμαρίνα ή ταψί. Χρησιμοποιήστε μια φόρμα για κέικ καλά λαδωμένη και αλευρωμένη!
  2. Δεν χρειάζετε πολλά φουσκώματα
    Τα παραδοσιακά ψωμιά, συνήθως, τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 φορές να φουσκώσουν πριν τα βάλουμε στο φούρνο. Στο ψωμί χωρίς γλουτένη χρειάζεται μόνο μια. Επειδή τα άλευρα που χρησιμοποιούνται δεν είναι αλεύρια κανονικά για ψωμί!
  3. Αναλογία αλεύρι-νερό
    Για να κάνετε ψωμί χωρίς γλουτένη , υπάρχει ένας απλός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Βάζετε πάντα, την ίδια ποσότητα νερού και αλεύρου. Η ζύμη θα είναι πολύ υγρή, αλλά αυτό θα βοηθήσει στην ελαστικότητα της ζύμης και θα φουσκώσει καλά. Γι’ αυτό το λόγο, το καλύτερο θα είναι, να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει απευθείας στη φόρμα.
  4. Χρησιμοποιείτε πάντοτε χλιαρό νερό
    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν θέλετε να φτιάξετε ένα ψωμί (με ή χωρίς γλουτένη) είναι να διαλύσετε τη μαγιά σε λίγο νερό. Και εκεί, προσέξτε… για να γίνει σωστή δουλειά και να ενεργοποιηθεί η μαγιά, το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Όχι πολύ καυτό, γιατί μπορεί να κάψει τη μαγιά και να μη φουσκώσει ποτέ.
  5. Ελάχιστο ξύδι
    Για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ένα καλό αποτέλεσμα με την μαγιά και θα διπλασιαστεί η ζύμη, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο (με λίγο λιγότερο νερό). Η οξύτητα του ξυδιού θα βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει!
  6. Προσθέστε σπόρους
    Για ένα πιο «ενδιαφέρον» ψωμί μαλακό και αφράτο , μη διστάσετε να ανακατέψετε στο αλεύρι διάφορους σπόρους. Ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος ή και σκόνες ξηρών καρπών… Σκόνη αμυγδάλου, φουντουκιού, φυστικιών κ.λπ.
  7. Αναζητήστε κι άλλα άλευρα
    Αν και το αλεύρι χωρίς γλουτένη κάνει τέλεια τη δουλειά του , για να αλλάξετε λίγο, αναζητήσετε κι άλλα άλευρα που θα βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Αλεύρι φαγόπυρου, κάστανου, καρύδας, καλαμποκιού…
  8. Για να φουσκώσει σωστά
    Τα ψωμιά χωρίς γλουτένη χρειάζονται ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα για να φουσκώσουν σωστά. Μπορείτε να βάλετε τη φόρμα μέσα σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων και να την κλείσετε καλά. Μπορείτε να βάλετε ένα μπολ με ζεστό νερό και να το βάλετε μαζί με τη φόρμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Γενικά, ο φούρνος μικροκυμάτων ενδείκνυται για τα φουσκώματα γιατί είναι κλειστός χώρος χωρίς ρεύματα που κρατά σταθερά την υγρασία του θαλάμου.
  9. Ψήσιμο με ατμό
    Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να παραμείνει αρκετά υγρό το ψωμί και να μην στεγνώσει χρειάζεται ατμό. Πράγμα το οποίο, δεν υπάρχει στους οικιακούς φούρνους. Υπάρχει λύση… Τοποθετείστε ένα μεταλλικό μπολάκι στην βάση του φούρνου, με βραστό νερό. Έτσι κατά τη διάρκεια του ψησίματος παραμένει ο φούρνος έχει αρκετή υγρασία.
  10. Γρήγορο ξεφορμάρισμα!
    Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του ψωμιού, πρέπει να ξεφορμάρουμε αμέσως επάνω σε σχάρα. Επειδή, ψήνουμε ένα υγρό ζυμάρι, σε υγρό φούρνο η φόρμα θα έχει σίγουρα υδρατμούς. Αν το αφήσουμε να κρυώσει εκεί θα μαλακώσει η κόρα και δεν θα είναι τραγανό…
Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *