Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

: 10-12
: 30 min
: 45 min
           
: 1 hr 45 min

Το κακάο δίνει μια ελαφρά πικράδα στη γεύση, ιδιαίτερα ευχάριστη. Το σερβίρουμε στο πρωινό, αλειμμένο με σκέτο βούτυρο ή με μέλι ή μαρμελάδα, συνοδεύει όμως εξίσου καλά τα λαδερά, τις σούπες και τα κοκκινιστά πιάτα.

Ingridients
  • 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, σκληρό, για ψωμί, κοσκινισμένο
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 – 9 γρ.)
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού (300 ml) χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Instructions
  • Step 1 Ντύνω με λαδόκολλα το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ.
  • Step 2 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύω, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το νερό. Ανακατεύω με τα χέρια μου, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το αλεύρι να απορροφήσει το νερό. Εναλλακτικά, ζυμώνω με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ, ειδικό για ζύμες. Αν το μείγμα γίνεται πολύ στεγνό, προσθέτω σταδιακά λίγο νεράκι, ανακατεύοντας.
  • Step 3 Ζυμώνω το μείγμα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει (ή συνεχίζω το ζύμωμα στο μίξερ για 2 – 3 λεπτά). Ρίχνω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το έντονο ζύμωμα για άλλα 6 – 8 λεπτά (ή για 5 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να φτιάξω μια ζύμη ιδιαίτερα ελαστική και μαλακή.
  • Step 4 Τη μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ, ελαφρώς λαδωμένο, τη σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα ή με ένα διπλωμένο σεντόνι και την αφήνω για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό και ήσυχο μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Step 5 Τη μεταφέρω και πάλι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω γρήγορα για να ξεφουσκώσει κάπως. Την πλάθω σε φρατζόλα και τη βάζω στη φόρμα του κέικ. Τη σκεπάζω και την αφήνω ξανά σε ήσυχο μέρος για άλλα 30 – 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  • Step 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βάζω τη φόρμα σε ένα από τα μεσαία προς χαμηλά ράφια του φούρνου και ψήνω το ψωμί για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Για να δω αν είναι έτοιμο, χτυπάω με τα δάχτυλα μου το κάτω μέρος του ψωμιού –πρέπει να βγάλει έναν «κούφιο» ήχο.
  • Step 7 Ξεφορμάρω το ψωμί και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα.

Related Posts

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Πολύ εύκολο ψωμί που δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Εγώ σας προτείνω αλεύρι κίτρινο για να έχετε ένα χωριάτικο ψωμί, αλλά εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με ότι σας αρέσει περισσότερο. Ολικής, πολύσπορο, βρώμης, καλαμποκάλευρο…

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ & ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ & ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

Τέλεια ψωμάκια για πρωινό αλλά και για σάντουιτς για το σχολείο ή το γραφείο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικούς σπόρους για περισσότερο χρώμα και γεύση.