Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

ψαρόσουπα

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

: 4
: 40 min
: 25 min

Τα καταλληλότερα βραστόψαρα, ιδανικά για ψαρόσουπα είναι τα σκορπίδια, οι δράκαινες, τα χριστόψαρα, οι χάνοι, οι γύλοι, τα κεφάλια και οι ουρές πεσκανδρίτσας, τα μπακαλιαράκια, οι μπαλάδες κ.ά. Στα ψαράδικα πωλούνται ανάμεικτα, ειδικά για σούπα, ή ξεχωριστά, οπότε κάνουμε εμείς το συνδυασμό που θέλουμε. Συμπληρωματικά, αν θέλουμε, προσθέτουμε φέτες ή κομμάτια φιλέτου από τα λεγόμενα «πρώτα», καλά ψάρια, όπως φαγκρί, σφυρίδα, συναγρίδα ή ροφό για να έχουμε και νόστιμο ψαχνό. Επίσης μπορούμε να βάλουμε το μείγμα μερικές γαριδούλες ή μικρές καραβίδες.

Ingridients
  • 1.500 γρ. διάφορα βραστόψαρα (ή ίση ποσότητα από κατεψυγμένο κοκκινόψαρο), καθαρισμένα από λέπια (όσα έχουν) και εντόσθια και καλά πλυμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κλωνάρια σέλερι, με τα φύλλα τους, όλα ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μέτρια μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις ίνες και ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι πιπεριού, χονδροσπασμένοι
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλη πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτριες φέτες
  • ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, για το σερβίρισμα
Instructions
  • Step 1 Παίρνω ένα αρκετά μεγάλο, διπλό κομμάτι τουλπάνι και το απλώνω σε μια καθαρή επιφάνεια. Στο κέντρο του βάζω όλα τα βραστόψαρα (ολόκληρα, φιλέτα ή φέτες) και τους σπόρους πιπεριού. Φέρνω προς τα πάνω τις τέσσερις άκρες του υφάσματος και τις δένω σε σφικτό κόμπο, φτιάχνοντας έτσι ένα πουγκί.
  • Step 2 Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω μαζί το σέλερι, τα πράσα, τα καρότα, τη μαραθόριζα και το κρεμμύδι, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ρίχνω αλάτι και το τζίντζερ (αν το χρησιμοποιήσω), ανακατεύω και ακουμπάω το τουλπάνι με τα ψάρια πάνω στα σοταρισμένα λαχανικά. Γύρω από το πουγκί βάζω τις φέτες πατάτας και προσθέτω περίπου 2½ λίτρα νερό ή όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθεί το πουγκί με τα ψάρια.
  • Step 3 Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 20 – 25 λεπτά –όχι παραπάνω γιατί τα ψάρια θα αρχίσουν να βγάζουν μια σχετικά βαριά, δυσάρεστη οσμή. Ανασηκώνω το πουγκί και το αφήνω να στραγγίξει καλά μέσα στην κατσαρόλα. Για περισσότερη νοστιμιά αλλά και «σώμα» στη σούπα, φοράω ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια κουζίνας (για να μην τρυπηθώ από τα κοκκαλάκια των ψαριών) και στύβω καλά το πουγκί πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να πάρω όλους τους ζωμούς των ψαριών αλλά και μέρος από την σάρκα τους που θα έχει λιώσει με το βράσιμο. Πετάω το πουγκί.
  • Step 4 Δεν σουρώνω τη σούπα (έτσι κι αλλιώς το διπλό τουλπάνι έχει συγκρατήσει όλα τα κοκκαλάκια που έχουν βγει από τα ψάρια) αλλά την πολτοποιώ στο μπλέντερ, σε δόσεις (ή την πολτοποιώ μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ).
  • Step 5 Σερβίρω την ψαρόσουπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και βάζω σε κάθε μερίδα μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ξύσμα και χυμό λεμονιού, κατά βούληση. Αν θέλω, ραντίζω κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο.