Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΥΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΥΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΥΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ

: 4
: 15 min
: 30 min

Γλυκόξινο, τρυφερό και ζουμερό, θα το ετοιμάσετε με φρέσκα σύκα στην εποχή τους.

Υλικά
  • 200 γρ. άγριο ρύζι (θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ντελικατέσεν, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής)
  • 700 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 γρ. φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 νεροπότηρα (600 ml) ζωμός λαχανικών (ή νερό)
  • 1 σφηνάκι πετιμέζι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μαγειρεύω το άγριο ρύζι ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του και το αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Πλένω και σκουπίζω καλά τα φετάκια του κρέατος, τα αλευρώνω και τα τινάζω για να φύγει η περιττή ποσότητα.
  • Βήμα 3 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα φιλετάκια σε μονή στρώση (αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα σοτάρω σε δύο δόσεις), μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  • Βήμα 4 Με ένα κουτάλι αφαιρώ όλο σχεδόν το λάδι από το σκεύος και σβήνω με το κονιάκ. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και σβήνω ξανά με το κρασί. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνω τα σύκα, την κανέλα και το ζωμό και αλατοπιπερώνω.
  • Βήμα 5 Μόλις πάρει βράση το υγρό χαμηλώνω τη φωτιά και τα σιγομαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βάζω από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
  • Βήμα 6 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρω όλη τη σάλτσα με τα σύκα στο μπλέντερ. Την πολτοποιώ, την ξαναρίχνω στην κατσαρόλα, προσθέτω το πετιμέζι και ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  • Βήμα 7 Ρίχνω και πάλι τα φιλετάκια στην κατσαρόλα και αφήνω να πάρουν μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά, μοιράζω τα φιλετάκια σε πιάτα και περιχύνω με τη σάλτσα. Συνοδεύω με το άγριο ρύζι και σερβίρω αμέσως.