Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

: 4
: 20 min
: 40 min

Για περισσότερη γεύση και νοστιμιά στο πλιγούρι, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό λαχανικών.

Ingridients
  • 800 - 850 γρ. ψαρονέφρι (ανάλογα με το μέγεθός τους θα χρειαστείτε
  • 2 - 3 κομμάτια –ζητήστε από τον κρεοπώλη να τα ανοίξει κατά μήκος, για γεμιστά ρολά)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 200 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες (στεγνές, και όχι από βαζάκι με λάδι), κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • 3 φλιτζ. τσαγιού (600 ml) ζωμός λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. πλιγούρι
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (αποφύγετε τον ξερό δυόσμο και αναζητήστε φρέσκο σε ματσάκια (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και σε πολλά μανάβικα) ή αγοράστε ένα γλαστράκι, από κάποιο φυτώριο –αν δεν βρείτε, βάλτε φρέσκο βασιλικό ή διπλασιάστε την ποσότητα μαϊντανού)
  • τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Ανοίγω τα ψαρονέφρια και τα ισιώνω πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τα αλατοπιπερώνω και τα πασπαλίζω με ρίγανη. Στο κέντρο κάθε φιλέτου, κατά μήκος τους, μοιράζω τα μπαστουνάκια γραβιέρας και τις λωρίδες λιαστής ντομάτας. Τυλίγω τα φιλέτα σε μακριά ρολά και τα στερεώνω με οδοντογλυφίδες (εναλλακτικά, τα δένω σε κοντινές αποστάσεις με σπάγκο μαγειρικής).
  • Step 2 Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική και σοτάρω τα ρολά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα προσεκτικά. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά ακόμη. Σβήνω με το κρασί, το μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί τα αλκοόλ και προσθέτω το ζωμό λαχανικών.
  • Step 3 Τον αφήνω να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω το σκεύος και μαγειρεύω τα ρολά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Λίγο πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω τη μουστάρδα και ανακατεύω, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  • Step 4 Για το πλιγούρι (το ετοιμάζω όσο μαγειρεύονται τα ψαρονέφρια): Σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνω το πλιγούρι και προσθέτω 2 φλιτζάνια (400 ml) καυτό νερό, μέχρι να το καλύψει καλά. Το αφήνω για 15 – 20 λεπτά για να απορροφήσει το πλιγούρι το νερό, να φουσκώσει και να μαλακώσει και στη συνέχεια στύβω καλά το πλιγούρι με τα χέρια μου και το μεταφέρω σε ένα καθαρό μπολ. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, το δυόσμο, το μαϊντανό (ή το συνδυασμό φρέσκων μυρωδικών που έχω επιλέξει), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το μπολ με ένα πιάτο και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.
  • Step 5 Μόλις τα ψαρονέφρια είναι έτοιμα, τα βγάζω από το τηγάνι, αφαιρώ με προσοχή τις οδοντογλυφίδες (ή κόβω τους σπάγκους) και τα κόβω προσεκτικά σε φέτες. Τις μοιράζω σε πιάτα και τις περιχύνω με τη σάλτσα μουστάρδας. Συνοδεύω με το πλιγούρι.