Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΧΟΡΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

ΧΟΡΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

ΧΟΡΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

: 4
: 30 min
: 45 min

Τα χόρτα, μαγειρεμένα στον ατμό, διατηρούν καλύτερα το ζωηρό χρώμα τους, είναι πιο τραγανά –αν και καλομαγειρεμένα- και πιο νόστιμα. Διατηρούν εξάλλου τα θρεπτικά τους συστατικά, με την προϋπόθεση να τα βάλουμε στο σουρωτήρι του ατμού όταν το νερό της κατσαρόλας ήδη κοχλάζει και βγάζει ατμό. Διαφορετικά, αν δηλαδή τα βάλουμε στο σουρωτήρι από την αρχή, θα «λούζονται» από τις σταγόνες των υδρατμών καθώς το νερό ζεσταίνεται, οι οποίες παρασύρουν μακριά τα θρεπτικά αυτά συστατικά. Αν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να ρίξουμε στο φαγητό 200 γρ. τριμμένο τυρί για σαγανάκι (χαλούμι, φορμαέλα, ταλαγάνι κ.ά.), περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Ingridients
  • 1½ κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής (τρυφερά φύλλα σπανακιού, ρόκα, τα χόρτα των παντζαριών χωρίς τους βολβούς, μυρώνια, καυκαλήθρες, ζωχοί και ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει), καθαρισμένα, πλυμένα, στραγγισμένα και χονδροκομμένα –θα μείνει περίπου 1 κιλό
  • 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • Για τη σάλτσα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Χόρτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω να βράσει λίγο νερό. Στερεώνω στα χείλη της κατσαρόλας ένα μεγάλο μεταλλικό σουρωτήρι (ή προσαρμόζω ένα ανοξείδωτο διχτάκι, ειδικό για μαγείρεμα στον ατμό, το οποίο θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας) και φροντίζω ώστε ο πυθμένας του να μην έρχεται σε επαφή με το νερό της κατσαρόλας.
  • Step 2 Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει βάζω στο σουρωτήρι τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζω την κατσαρόλα. Αν το καπάκι δεν κλείνει τελείως, τυλίγω σφικτά γύρω από το κενό μια καθαρή και νοτισμένη βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην διαφεύγει ο ατμός από την κατσαρόλα. Μαγειρεύω τα χόρτα στον ατμό για 30 λεπτά.
  • Step 3 Σάλτσα (την ετοιμάζω όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των χόρτων): Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν κάψει, ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ, το σκόρδο, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και ανακατεύω. Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση και ρίχνω τα βρασμένα χόρτα. Όταν τα υλικά ξαναπάρουν μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Step 4 Σερβίρω τα χόρτα ζεστά ή κρύα, σαν σαλάτα.

Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

Πικάντικο μεζεδάκι που μπορεί να συνοδέψετε το κρασί μας ή τη μπύρα μας. Αν το αντέχετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι μπούκοβο πικάντικο που ταιριάζει τέλεια με τα απαλά τυριά και τη λιαστή ντομάτα.