destination taste!

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

: 1 καρβέλι
: 15 min
: 45 min
           
: 9 hr

Πολύ εύκολο ψωμί που δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Εγώ σας προτείνω αλεύρι κίτρινο για να έχετε ένα χωριάτικο ψωμί, αλλά εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με ότι σας αρέσει περισσότερο. Ολικής, πολύσπορο, βρώμης, καλαμποκάλευρο…

Ingridients
  • 400 γρ. αλεύρι κίτρινο, Μύλοι Δάκου
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου + επιπλέον για το πλάσιμο
  • 450 ml νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. ανάμεικτους σπόρους (κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο κ.λπ.)
Instructions
  • Step 1 Βάζω σε ένα μπολ τα 2 άλευρα, τα ανακατεύω και κάνω μια λακούβα στο κέντρο. Προσθέτω τη μαγιά, τους σπόρους, το αλάτι και το νερό και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα σε μια τραχειά, υδαρή ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με πετσέτα και αφήνω τη ζύμη για 8 ώρες να φουσκώσει καλά.
  • Step 2 Πασπαλίζω με μπόλικο αλεύρι τον πάγκο και αδειάζω τη ζύμη. Αλευρώνω τα χέρια μου και μια πλαστική σπάτουλα και ξεκινάω να «διπλώνω» τη ζύμη από έξω προς το κέντρο με τη βοήθεια της σπάτουλας. Δεν ζυμώνω με δύναμη, απλά πλάθω σε στρογγυλό ομοιογενές καρβέλι με τη βοήθεια του επιπλέον αλεύρου. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζω και πάλι με πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Με ένα ψαλίδι, κόβω το αντικολλητικό χαρτί που εξέχει από τη ζύμη και τη μεταφέρω σε μια γάστρα διαμέτρου 22 εκ. Χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι, σκεπάζω τη γάστρα και ψήνω για 25 λεπτά. Αφαιρώ το καπάκι της γάστρας και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη.

Related Posts

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

Το γνωρίζουμε και το βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις συνταγές (στα ορεκτικά, στα κυρίως και στα επιδόρπια). Σίγουρα θα σας φαίνεται πολύ δύσκολο το να μη βάλετε αλεύρι στο αγαπημένο σας κέικ! Το αλεύρι σήμερα, δεν είναι το αλεύρι όπως παλιά, όπως το ξέραμε… έχει […]

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ… ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ… ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ

Το ψωμί χωρίς γλουτένη φημολογείται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Λογικό… αφού η γλουτένη που περιέχει το κανονικό αλεύρι που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του ψωμιού, δίνει στη ζύμη ελαστικότητα και βοηθάει στο φούσκωμα! Παρ’ όλ’ αυτά, τίποτα δεν είναι δύσκολο να γίνει αν […]