Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

: 4
: 30 min
: 1 hr 30 min

Για να βγάλει το χταπόδι τα υγρά του, μέσα στα οποία θα μαγειρευτεί, είναι απαραίτητο να το μαγειρέψουμε σκέτο και σε πολύ χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, ώστε να μην εξατμιστούν πριν προλάβει να μαλακώσει.

Ingridients
  • 1 χταπόδι (βάρους κοντά στο 1½ κιλό), καθαρισμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • στη μύτη του κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές (ή μεγαλύτερες, κομμένες στη μέση)
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 4 σκελίδες σκόρδου (ή λιγότερες), κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 500 ml βραστό νερό (και λίγο παραπάνω, αν χρειαστεί)
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθος (ή άνηθος), ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Πλένω σχολαστικά το χταπόδι από την άμμο που μαζεύεται στις βεντούζες, το σκουπίζω καλά και το βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και το κύμινο. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαγειρευτεί μέσα σε αυτά.
  • Step 2 Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα ξερά κρεμμύδια για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 1 – 2 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 3 Όταν περάσει το 45λεπτο μαγείρεμα του χταποδιού, αδειάζω το μείγμα του τηγανιού στην κατσαρόλα με το χταπόδι, προσθέτω τις πατάτες, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο και τα 500 ml καυτό νερό (πρέπει να είναι καυτό για να μην σταματήσει ο βρασμός). Το υγρό πρέπει να καλύπτει σχεδόν τελείως τις πατάτες, αλλιώς προσθέτω λίγο ακόμη νερό, καυτό.
  • Step 4 Ανακατεύω και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 30 – 35 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν το χταπόδι και οι πατάτες. Περίπου 1 λεπτό πριν αποσύρω από την κατσαρόλα ρίχνω το μάραθο (ή τον άνηθο) και ανακατεύω. Πετάω την κανέλα και τη δάφνη, βγάζω το χταπόδι, το κόβω σε κομμάτια και το σερβίρω με τις πατάτες και τη σάλτσα του.

Related Posts

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί παράδοση της Ελληνικής οικογένειας και ευκαιρία για κατανάλωση γευστικών συνταγών υψηλής διατροφικής αξίας. Το λαβράκι Fish from Greece με ελιές, σταφύλια και πατάτες Τσακιστές είναι η ιδανική θρεπτική πρόταση.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Δεν υπάρχει παιδί ή «μεγάλο» παιδί που δεν αγαπά τα κεφτεδάκια με πατάτες. Με την μοτσαρέλα όμως, και τις βουτυράτες μοσχομυριστές πατάτες είμαι σίγουρη ότι θα σας λατρέψουν.