Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΡΑΓΑΝΗ

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΡΑΓΑΝΗ

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΡΑΓΑΝΗ

: 6-8
: 45 min
: 1 hr

Η εκπληκτική αντίθεση της τρυφερής και ζουμερής γέμισης χορταρικών με την τραγανή επικάλυψη μπομπότας (δηλαδή του χονδρού καλαμποκένιου σιμιγδαλιού, γνωστού και ως πολέντα), είναι που κάνει αυτή την απλή χορτόπιτα μπουκιά και συγχώριο!

Ingridients
  • 500 γρ. ανάμεικτα λάπαθα και σέσκουλα (ζυγισμένα καθαρισμένα), πλυμένα, καλά στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 – 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
  • Για το κουρκούτι
  • 250 γρ. καλαμποκάλευρο χονδρό (πολέντα –θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα άλευρα)
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) γάλα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Σε μια λεκάνη βάζω τα σέσκουλα, τα λάπαθα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζω και τα ανακατεύω με τα χέρια μου, τρίβοντάς τα με το αλάτι. Αφήνω κατά μέρος τη λεκάνη για 15 – 20 λεπτά, μέχρι τα χορταρικά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
  • Step 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 3 Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ. και στρώνω εκεί τη σφολιάτα, τεντώνοντας την προσεκτικά με τα χέρια μου για να μην σκιστεί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Step 4 Στραγγίζω καλά τα χορταρικά από τα υγρά που θα έχουν βγάλει, προσθέτω το ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά και τα αδειάζω επάνω στη σφολιάτα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.
  • Step 5 Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και σκορπίζω το κουρκούτι αυτό επάνω στα χορταρικά, καλύπτοντάς τα καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.
  • Step 6 Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, μέχρι το κουρκούτι να χρυσίσει και να γίνει μια ανομοιογενής και τραγανή κρούστα. Σερβίρω την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.