Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Χοιρινό Χριστουγεννιάτικο με εσπεριδοειδή

Χοιρινό Χριστουγεννιάτικο με εσπεριδοειδή
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
 15΄  1 ώρα + 45΄ 6 μερίδες 3 – 4 ώρες [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στην Αθήνα!
Υλικά Εκτέλεση
  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • 1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ολόκληρες, με τη φλούδα τους

Για τη μαρινάδα

  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • χυμός απο 6 μανταρίνια
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) γλυκό κρασί Σάμου
  • 1 κύβος λαχανικών βιολογικός, θρυμματισμένος

Για το ψήσιμο

  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα λεμονοπίπερο
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Σε ένα μεγάλη μπολ βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά. Βυθίζω εκεί το κρέας, το γυρίζω μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Στραγγίζω καλά το κρέας, χωρίς να πετάξω τη μαρινάδα, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίχνω τριγύρω τις πατάτες, αλατοπιπερώνω και και πασπαλίζω με το λεμονοπίπερο και το μπούκοβο. Αδειάζω τη μαρινάδα στο ταψί, και πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνω για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες. Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του.