Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΧΑΡΟΥΠΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΣΤΕΛΙ

ΧΑΡΟΥΠΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΣΤΕΛΙ

ΧΑΡΟΥΠΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΣΤΕΛΙ

: 3 φρατζόλες
: 20 min
: 50 min

Τραγανά και πεντανόστιμα παξιμαδάκια που παίρνουν γλύκα από το παστέλι. Απολαύστε τα στο πρωϊνό με γιαούρτι και μέλι ή για να συνοδέψετε αλμυρούς μεζέδες όπως ταραμοσαλάτα, χούμους κ.λπ.

Ingridients
  • 300 γρ. χαρουπάλευρο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. παστέλι σκληρό, σουσαμένιο, θρυμματισμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml κρασί λευκό
  • 200 ml κονιάκ
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
Instructions
  • Step 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C. Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υγρά μαζί (ελαιόλαδο, κρασί, κονιάκ).
  • Step 2 Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύω τα άλευρα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνω μια λακούβα στη μέση και προσθέτω τα υγρά. Στην αρχή ανακατεύω με τα χέρια και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια. Προσθέτω το παστέλι και ζυμώνω με προσοχή γιατί είναι αρκετά σκληρό, μέχρι να σκορπίσει στη ζύμη.
  • Step 3 Χωρίζω τη ζύμη σε 3 κομμάτια, πλάθω με τα χέρια μου σε μακρόστενες φρατζόλες και τις τοποθετώ σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μαχαίρι κόβω σε φετούλες 1½ εκ. αλλά χωρίς να φτάσω το μαχαίρι μέχρι κάτω.
  • Step 4 Ψήνω στο φούρνο για 20-25 λεπτά (ανάλογα με το πάχος τους). Βγάζω τις φρατζόλες από το φούρνο και χωρίζω τα παξιμάδια. Τα στρώνω σε μονή στρώση στη λαμαρίνα, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ξεραθούν.