Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

: 6-8
: 5 min
: 45 min

Τα κυδώνια δίνουν μοναδική γεύση και άρωμα στον παραδοσιακό χαλβά.

Υλικά
  • 4 νεροπότηρα νερό
  • 3 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση (θα τον βρείτε στα μπαχαράδικα)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 – 3 λεπτές φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 2 μέτρια κυδώνια, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια, χωρίς κουκούτσια και πυρήνες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
  • 1 νεροπότηρο σπορέλαιο, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 νεροπότηρα χονδρό σιμιγδάλι
  • λίγη κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το λοβό βανίλιας, το ξυλάκι κανέλας, τα φετάκια λεμονιού και τα κομμάτια κυδωνιών. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν. Προσθέτω τα αμύγδαλα, χαμηλώνω τη φωτιά και συνεχίζω το βράσιμο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Βήμα 2 Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνω το σπορέλαιο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτω το σιμιγδάλι και το καβουρδίζω για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Τότε, προσθέτω το καυτό σιρόπι (πολύ προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει) και ανακατεύω ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να πήξει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Βήμα 3 Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω το ζεστό χαλβά σε φόρμα μπομπέ, (ειδική για χαλβά ή ζελέ ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 – 8 ατομικά φορμάκια. Σερβίρω το χαλβά όταν κρυώσει, πασπαλισμένο με κανέλα σε σκόνη.