Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

: 6-8
: 5 min
: 40 min

Από τα γλυκά που συνήθως μας ζητούν και σε «πακέτο». Γι’ αυτό πάντα ετοιμάζουμε και σε μπολάκια με μπόλικη κανέλα. Πάντα με ελληνικό ελαιόλαδο και κάποιες φορές με σάλτσα ταχίνι και χαλβά.

Ingridients
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
  • 300 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • 2 κουτ. σούπας κοπανισμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια (προαιρετικά), καβουρδισμένα για 3 – 4 λεπτά στο γκριλ
  • λίγη σκόνη κανέλας, για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • 370 γρ. ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • λεμόνι
Instructions
  • Step 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του και τα βράζω για 3 – 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω κατά μέρος.
  • Step 2 Για το χαλβά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τα καρύδια και τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσω) και ανακατεύω για 1 – 2 λεπτά.
  • Step 3 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει). Ανακατεύω.
  • Step 4 Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  • Step 5 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 5 – 6 λεπτά.
  • Step 6 Μοιράζω το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 – 8 ατομικά φορμάκια. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρω το χαλβά.
  • Step 7 Τον σερβίρω, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα σε σκόνη ή -για πιο πρωτότυπο αλλά εξίσου ταιριαστό αποτέλεσμα- με γλυκό κουταλιού βύσσινο.

Related Posts

10 ΦΡΟΥΤΑ & ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ

10 ΦΡΟΥΤΑ & ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ

Μπορεί το καλοκαιράκι, με τα ολόδροσα φρούτα του, να μας αποχαιρέτησε, δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν φρούτα που μπορούμε να απολαύσουμε το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο η μπανάνα, το αχλάδι και το μήλο. Εγώ σας έχω μαζέψει όλα τα φρούτα που μπορείτε να βρείτε […]

Muffin φέτας με πράσινο πιπέρι & καρύδια

Muffin φέτας με πράσινο πιπέρι & καρύδια

 15΄ 30΄ 10 – 12 muffins – [printfriendly]   Ένα τραπέζι Ελλάδα στην Πρέβεζα. Υλικά Εκτέλεση 3 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο  ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη […]