destination taste!

ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

: 6-8
: 5 min
: 40 min

Νηστίσιμος, εξαιρετικά μυρωδάτος, κλασικός! Ο χαλβάς δεν λείπει από τη νηστεία της Σαρακοστής και όχι μόνο. Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα κουκουνάρια με ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή τα παραλείπουμε εντελώς.

Ingridients
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
  • 300 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • 3 κουτ. σούπας κοπανισμένη σταφίδες κορινθιακές (μαύρες) και ξανθές
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια (προαιρετικά), καβουρδισμένα για 3 – 4 λεπτά στο γκριλ
  • λίγη σκόνη κανέλας, για το σερβίρισμα
  • φλούδα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί μέρος), κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα, ζεματισμένες για 3 λεπτά σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένες
  • Για το σιρόπι
  • 370 γρ. ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
Instructions
  • Step 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του και τα βράζω για 3 – 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω κατά μέρος.
  • Step 2 Για το χαλβά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τις σταφίδες, τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσω) και τις στραγγισμένες λωρίδες από φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύω για 1 – 2 λεπτά.
  • Step 3 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει). Ανακατεύω.
  • Step 4 Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  • Step 5 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 5 – 6 λεπτά.
  • Step 6 Μοιράζω το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 – 8 ατομικά φορμάκια. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρω το χαλβά.
  • Step 7 Τον σερβίρω, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα σε σκόνη ή -για πιο πρωτότυπο αλλά εξίσου ταιριαστό αποτέλεσμα- με γλυκό κουταλιού βύσσινο.

Related Posts

Cedric Grolet: Best Pastry Chef in the World 2018 & «Fruits» αλά ελληνικά…

Cedric Grolet: Best Pastry Chef in the World 2018 & «Fruits» αλά ελληνικά…

«ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του ήδη best seller βιβλίου “FRUITS” του Γάλλου Pastry Chef Cedric Grolet, ο οποίος βραβεύτηκε ως Best Pastry Chef in the World 2018 στο πλαίσιο της φετινής τελετή απονομής των «World’s 50 Best Restaurants», που πραγματοποιήθηκε […]

Χοροστάσι… Το ονειρεμένο αρχοντικό της Χαλκιδικής

Χοροστάσι… Το ονειρεμένο αρχοντικό της Χαλκιδικής

Την τελευταία φορά που πήγα στη Χαλκιδική – στις αρχές του Φθινοπώρου – μία νέα έκπληξη με περίμενε στην πανέμορφη Αρναία και την έλεγαν «ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ». Και – με το δίκιο σας – θα αναρωτιέστε: τι είναι, Ντίνα, «ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ»; «ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» φίλες και φίλοι […]