destination taste!

Χαλβάς με σοκολάτα

Χαλβάς με σοκολάτα
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
 25΄ 1 μέτρια φόρμα
για κέικ
1 ώρα [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στην Καλαμάτα!
Υλικά Εκτέλεση
 Για το σιρόπι

  • 750 ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη

Για τον χαλβά

  • 150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 150 γρ. φουντούκια χονδροσπασμένα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 150 κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
  • 5 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζω για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο σιρόπι, αποσύρω από τη φωτιά και το κρατάω κατά μέρος.

Για τον χαλβά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζω τη μαργαρίνη και το σιμιγδάλι και τα ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζω για 5 – 6 λεπτά ή μέχρι να δω ότι παίρνει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και σκορπίζει το ωραίο άρωμά του. Ρίχνω τα ξερά σύκα και τη μισή ποσότητα κανέλας. Συνεχίζω το καβούρδισμα και ρίχνω τα φουντούκια ανακατεύοντας. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το σιρόπι.

Προσοχή! Επειδή το σιρόπι πιτσιλίζει έντονα, προσέχω πολύ όταν το ρίχνω ώστε να μην κάψω τα χέρια μου. Ανακατεύω έντονα και ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει το μίγμα από την κατσαρόλα.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και την κουβερτούρα. Ανακατεύω πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενσωματωθεί στον χαλβά.
Πασπαλίζω με την υπόλοιπη κανέλα μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (εναλλακτικά, την ειδική φόρμα για ζελέ ή χαλβά ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σουφλέ) και αδειάζω εκεί τον χαλβά.
Αφήνω κατά μέρος το χαλβά για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και τον ξεφορμάρω –καθώς ο χαλβάς είναι σχετικά λιπαρός, ξεφορμάρεται αρκετά εύκολα.
Σερβίρω με έξτρα κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.


Related Posts

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Ανάλογα με το χρώμα τους και τη γεύση τους έχουμε διάφορες ποικιλίες. Εκτός από τα κλασσικά χρυσοκόκκινα ροδάκινα, έχουμε τα νεκταρίνια, τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα… Απολαύστε τα όλα σε διάφορες συνταγές τώρα που είναι στα […]

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

Η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού εξασφαλίζεται όχι μόνο από την ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αλλά και εκείνη των υγρών. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη νερού αυξάνεται, μιας και η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει […]