Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

: 8-10
: 15 min
: 35 min
           
: 2 hr

Η αφράτη φοκάτσια σε μια γλυκιά εκδοχή, χωρίς πολύ ζάχαρη αλλά με πολύ χρώμα και άρωμα. Επιλέξτε όμορφα φρούτα της εποχής αλλά μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Π.χ. δυόσμο, βασιλικό, λεμονοθύμαρο…

Υλικά
  • 400 γρ. αλεύρι κίτρινο, Μύλοι Δάκου + λίγο επιπλέον για τον πάγκο
  • 1 φακελάκι (8-9 γρ.) μαγιά ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 360 ml xλιαρό νερό
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + λίγο επιπλέον για το ταψάκι
  • Φρέσκα φρούτα για την επιφάνεια (φράουλες, σμέουρα, ροδάκινα, βερίκοκα)
  • Διακοσμητικά ζαχαρωτά, για την επιφάνεια
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω στον κάδο του μίξερ, το μισό χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω με ένα κουτάλι και αφήνω για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  • Βήμα 2 Βάζω τον κάδο στο μίξερ, προσαρμόζω τον γάντζο, προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι και αρχίζω να ζυμώνω προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνω για 6-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη ελαστική. Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 1½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 3 Αλείφω με βούτυρο ένα ταψάκι 20×30 εκ. Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και με τον χοντρό πλάστη ανοίγω σε φύλλο. Μεταφέρω το φύλλο στο ταψάκι και με τις παλάμες μου το πιέζω για να καλύψω όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Βήμα 4 Διακοσμώ όλη την επιφάνεια με φρέσκα φρούτα, χρωματιστή ζάχαρη και μικρά ζαχαρωτά, πιέζοντάς τα ελαφρά για να μισοβυθιστούν. Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C αερόθερμο. Αλείφω τη φοκάτσια με το μισό βούτυρο και ψήνω στο φούρνο για 25 λεπτά. Ανοίγω το φούρνο, σκεπάζω την φοκάτσια με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
  • Βήμα 6 Βγάζω τη φοκάτσια από το φούρνο και ενώ είναι καυτή, αλείφω με το υπόλοιπο βούτυρο.

Related Posts

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΨΗΤΗ, ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΨΗΤΗ, ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Πολύ χορταστική πρόταση που μπορείτε να το σερβίρετε ως ζεστή σαλάτα. Αν προσθέσετε λίγη τριμμένη φέτα γίνεται ένα ελαφρύ γεύμα ή βραδινό.

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

Χορταστική κιμαδόπιτα που με τη συνοδεία μιας μεγάλης, πράσινης σαλάτας, μπορεί να γίνει και κύριο πιάτο.