Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

: 4
: 15 min
: 1 hr

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Υπέροχη γεύση και αρώματα σ΄ αυτή την πρωτότυπη συνταγή. Το μοσχάρι με το μανιτάρια δημιουργούν έναν δυναμικό συνδυασμό με πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και βιταμίνες της ομάδας Β που ενισχύουν τη μεταβολική λειτουργία, βελτιώνοντας τις βιολογικές καύσεις. Παράλληλα, το συγκεκριμένο πιάτο παρέχει αφειδώς σίδηρο για καλύτερη αιμοποίηση και ενίσχυση της φερριτίνης, για αποτελεσματικές ζωτικές λειτουργίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μανιτάρια αποτελούν μία θρεπτική εναλλακτική πρόταση, ειδικά για χορτοφάγους. Παρέχουν στον οργανισμό επαρκείς ποσότητες ασβεστίου καθώς επίσης και καλής βιολογικής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως και βιταμίνη D2. Η προσθήκη κρέμας γάλακτος 36% λιπαρά και βουτύρου ενισχύει την απόδοση της συνταγής μας επιπλέον σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και με τη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Ingridients
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο από κόντρα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε λεπτές φέτες του 1 εκ.)
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 350 γρ. λευκά στρογγυλά φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι, κομμένα κατά μήκος (μαζί με τα κοτσανάκια τους) σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 240 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Στρώνω ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας σε μια επίπεδη επιφάνεια, απλώνω εκεί τις φέτες του μοσχαριού και τις σκεπάζω με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας. Χτυπάω καλά τις φέτες με έναν μπάτη (το ειδικό ξύλινο σφυράκι που χτυπάμε το κρέας) ή με έναν χονδρό πλάστη ή με ένα βαρύ γουδοχέρι, μέχρι οι φέτες να λεπτύνουν και να πλατύνουν. Στη συνέχεια τις κόβω σε λεπτές λωρίδες φάρδους 1 εκ. Τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω με τα χέρια για να καλυφθούν.
  • Step 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τις λωρίδες κρέατος για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζω από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε μια πιατέλα. Ρίχνω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρω πάντα σε δυνατή φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτω τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο της κατσαρόλας. Ρίχνω πάλι στην κατσαρόλα τις λωρίδες του μοσχαριού και ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Σβήνω με 400 – 500 ml καυτό νερό και ξύνω τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα, ώστε ο καμένος πελτές να ξεκολλήσει και να διαλυθεί στο υγρό. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 35 – 40 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
  • Step 4 Ρίχνω στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, ανακατεύω καλά με την ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύω για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Step 5 Πασπαλίζω με την πάπρικα, αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω με καστανό ρύζι.