Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΦΑΣΟΛΑΔΑ… Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ!

ΦΑΣΟΛΑΔΑ… Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ!

ΦΑΣΟΛΑΔΑ... Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ!

: 6
: 10 min
: 2 hr
           
: 12 hr

Ανάλογα με το πόσο πηχτή ή υδαρή θέλουμε τη φασολάδα ρίχνουμε και το ανάλογο νερό. Για μια πηχτή, δεμένη σούπα αρκούν συνήθως 2 λίτρα νερό. Εχουμε κατά νου πάντως ότι όσο πιο φρέσκα (νέας εσοδείας, εφετινά) είναι τα φασόλια τόσο γρηγορότερα θα βράσουν και έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό στο μαγείρεμα για να μαλακώσουν.

Ingridients
  • 300 γρ. φασόλια ξερά, χονδρά
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. κλωνάρια σέλερι, με τα φύλλα τους (τα κλωνάρια κομμένα σε λεπτές φέτες και τα φύλλα ψιλοκομμένα)
  • 1 μέτριο πράσο (το λευκό μέρος), κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα, φρέσκια ή ξερή (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα ξεβγάζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό. Τα φήνουμε να πάρουν μια βράση και τα στραγγίζουμε.
  • Step 2 Πετάμε το νερό, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα καλύπτουμε και πάλι με νερό κατά 5 – 6 εκ. αλλά καυτό αυτή τη φορά*. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το μπαχάρι και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας για όσο διάστημα βγαίνει αφρός (περίπου 15 λεπτά). Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα φασόλια για περίπου 1 ώρα, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Step 3 Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα, το σέλερι, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά Φλωρίνης, για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και την καυτερή πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσουμε).
  • Step 4 Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τη φασολάδα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 – 45 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια), μέχρι να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν. Σερβίρουμε τη φασολάδα ζεστή, με χωριάτικο ψωμί.
  • Step 5 * Το δεύτερο νερό με το οποίο θα μαγειρέψουμε τα φασόλια πρέπει να είναι καυτό, ώστε τα ήδη καυτά (από το πρώτο βράσιμο) φασόλια να μην σταματήσουν το βρασμό τους, αλλιώς η επαφή τους με το κρύο νερό θα τα κάνει να σφίξουν και δεν θα βράζουν εύκολα. Προνοούμε λοιπόν και βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα όσο τα φασόλια παίρνουν την πρώτη βράση.

Related Posts

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΚΡΕΜΩΔΗΣ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΚΡΕΜΩΔΗΣ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

Η πικάντικη αυτή και κρεμώδης σούπα σερβίρεται ζεστή ή κρύα. Το πόσο καυτερή θα τη φτιάξουμε εξαρτάται αποκλειστικά από τα προσωπικά μας γούστα.

Για να χυλώσει η φασολάδα

Για να χυλώσει η φασολάδα

Για να χυλώσετε τη φασολάδα που βράσατε στη χύτρα, θα προσθέσετε λίγη τριμμένη πατάτα και θα βράσετε σε δυνατή φωτιά.



Subscribe