Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΕΣΤΡΑ & ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΕΣΤΡΑ & ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΕΣΤΡΑ & ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

: 6

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η αγαπημένη μας Ντίνα σε αυτή τη συνταγή δίνει τα… ρέστα της! Οι φακές φορτίζουν τον οργανισμό με βιταμίνες τις ομάδας Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μεταβολική λειτουργία. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο, τον τροφοδοτούν με σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνη Ε, λιγνάνες και φλαβονοειδή που προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, ενισχύουν απόλυτα το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που αποδεικνύει αναμφίβολα και η πολύ υψηλή απόδοση της συνταγής αυτής σε «αντιοξειδωτικές» μονάδες ORAC, που τις έχετε τόσο πολύ ανάγκη ειδικά αυτή την εποχή, λόγω των απειλητικών ιών και λοιμώξεων. Η υψηλότατη διατροφική αξία της συνταγής ολοκληρώνεται με το αυξημένο περιεχόμενό της σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που βελτιώνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ingridients
  • 300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα «φυλλαράκια» από 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, τριμμένο)
  • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κριθαράκι μέτριο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Βάζω τις φακές σε μια μέτρια κατσαρόλα και τις σκεπάζω με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια-δυο βράσεις αποσύρω από τη φωτιά, τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Step 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 3 Καθαρίζω την κατσαρόλα, τη σκουπίζω καλά και ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες κρεμμυδιού για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσω). Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
  • Step 4 Προσθέτω 400 ml καυτό νερό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μέτριου μεγέθους βαθύ ταψί. Προσθέτω το κριθαράκι, το απλώνω ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
  • Step 5 Βγάζω το ταψί από το φούρνο, σκορπίζω στο ταψί το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζω στο φούρνο. Γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.
  • Step 6 Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Related Posts

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

Μεγάλη εφεύρεση ο φούρνος. Μετά τις εστίες, είναι ίσως η συσκευή με την μεγαλύτερηη χρήση στην κουζίνα. Φυσικά υπάρχουν κι εδώ κανόνες για τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε αλλά υπάρχουν και κάποια λάθη που δεν πρέπει να τα κάνουμε ποτέ. Δείτε πια είναι αυτά… 1-Την […]

CHEESECAKE ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ

CHEESECAKE ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ

Πλούσιο, κρεμώδες και πεντανόστιμο γλυκό που αγαπάμε πολύ. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα, μπορείτε να το σερβίρετε με λίγη χτυπημένη κρέμα και φρέσκα φρούτα, ανάλογα με την εποχή.