Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΦΑΚΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΦΑΚΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΦΑΚΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

: 6
: 45 min
: 40 min

Η μαραθόριζα και ο γλυκάνισος συνδυάζονται ιδανικά και αρωματίζουν ιδιαίτερα αυτό το πιάτο. Έτσι, για να ξεφύγουμε λίγο από τη συνηθισμένη φακή σούπα και να δώσουμε ανοιξιάτικα αρώματα στο γεύμα μας.

Ingridients
  • Για τις φακές
  • 2½ φλιτζ. τσαγιού φακές, χονδρές ή ψιλές, ξεπλυμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Για το ψήσιμο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μέτριες μαραθόριζες, καθαρισμένες από τις ίνες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 100 ml βαλσαμικό ξίδι
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών ή καλά κοπανισμένοι στο γουδί
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Φακές: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις φακές και ρίχνω άφθονο κρύο νερό ώστε να τις καλύψει κατά 3 – 4 δάχτυλα. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά, προσθέτω τη δάφνη, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και σιγοβράζω για 25 – 30 λεπτά, ώσπου οι φακές να μισοβράσουν αλλά να μην μαλακώσουν εντελώς.
  • Step 2 Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά αλατίζω και ρίχνω το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Στραγγίζω τις φακές (κρατάω κατά μέρος 1½ φλιτ. τσαγιού από το νερό τους, σουρωμένο) και πετάω τα γαρίφαλα και τη δάφνη. Κρατάω φακές και ζουμί κατά μέρος.
  • Step 3 Ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τις μαραθόριζες για 2 – 3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ροδίζουν. Σβήνω με το βαλσαμικό ξίδι, ρίχνω τις ελιές και το γλυκάνισο, ανακατεύω και προσθέτω τον άνηθο. Ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 4 Σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ και πυρίμαχο ταψάκι) αδειάζω τις φακές και προσθέτω το ζουμί τους που κράτησα κατά μέρος. Προσθέτω και το μείγμα της μαραθόριζας, ανακατεύω καλά και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτω καλά το ταψάκι με ένα κομμάτι λαδόκολλας και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο). Ψήνω το φαγητό σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου, για 35 – 40 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά. Τις σερβίρω χλιαρές.

Related Posts

ΕΛΙΕΣ… ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

ΕΛΙΕΣ… ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

Πολλοί ερευνητές, τα τελευταία χρόνια διατυπώνουν την άποψη ότι η «θερμίδα δεν είναι πάντα θερμίδα…», εφόσον η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα 1.000 θερμίδες, εάν καταναλωθούν σε ένα γεύμα μπορεί να έχουν […]

Εντυπωσιακά δώρα με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου

Εντυπωσιακά δώρα με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου

Αυτές τις γιορτινές ημέρες αποφασίστε να πρωτοτυπήσετε στέλνοντας μοναδικά, γευστικά δώρα με προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σας προτείνω δύο εντυπωσιακά κουτιά με καλούδια που επέλεξα ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα γιατί τα θεωρώ ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Κάθε δώρο, συνοδεύετε από προτάσεις συνταγών που γίνονται […]