ΦΑΚΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Δοκιμάστε να σερβίρετε την ελαφριά αυτή σούπα κρύα ή έστω σε θερμοκρασία περιβάλλοντος!
Ingridients
- 40 ml ελαιόλαδο
- 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, περασμένα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κλωνάρι σέλερι (χωρίς τα φύλλα), πολύ ψιλοκομμένο
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 φλιτζ. τσαγιού φακές, ψιλές
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
- τα φύλλα από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
- Step 1 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω το μπέικον για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει. Το βγάζω με τρυπητή κουτάλα και το αφήνω να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Step 2 Στο λάδι (και στο λίπος) που έμεινε στη κατσαρόλα σοτάρω το πράσο, τα καρότα και το σέλερι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζω και χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 – 5 λεπτά περίπου, μέχρι τα λαχανικά να ροδίσουν απαλά. Ρίχνω το κύμινο και τον κόλιανδρο και ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Step 3 Ρίχνω τις φακές, ανακατεύω και προσθέτω κρύο νερό που να τις καλύψει κατά 2 – 3 εκ. Αφήνω να πάρουν μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τις βράζω για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους τις αλατίζω. Αν δεν είναι πολύ ζουμερές, προσθέτω λίγο νερό και τις αφήνω να πάρουν μια βράση.
- Step 4 Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και τις μοιράζω σε βαθιά πιάτα.
- Step 5 Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το γιαούρτι με τον υπόλοιπο μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και μοιράζω το μείγμα στα πιάτα. Σκορπίζω το μπέικον και σερβίρω αμέσως.