Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

: 6

Αν βαρεθήκατε τις φακές σούπα, μπορείτε να τις απολαύσετε σε ένα πολύ νόστιμο καθημερινό γιουβετσάκι, πλούσιο και χορταστικό.

Ingridients
  • 300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα «φυλλαράκια» από 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, τριμμένο)
  • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κριθαράκι μέτριο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Βάζω τις φακές σε μια μέτρια κατσαρόλα και τις σκεπάζω με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια-δυο βράσεις αποσύρω από τη φωτιά, τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Step 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 3 Καθαρίζω την κατσαρόλα, τη σκουπίζω καλά και ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες κρεμμυδιού για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσω). Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
  • Step 4 Προσθέτω 400 ml καυτό νερό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μέτριου μεγέθους βαθύ ταψί. Προσθέτω το κριθαράκι, το απλώνω ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
  • Step 5 Βγάζω το ταψί από το φούρνο, σκορπίζω στο ταψί το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζω στο φούρνο. Γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.
  • Step 6 Σερβίρω το φαγητό ζεστό.