Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΦΑΚΕΣ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΟΤΑΡΙΣΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΦΑΚΕΣ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΟΤΑΡΙΣΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΦΑΚΕΣ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΟΤΑΡΙΣΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

: 4
: 30 min
: 45 min

Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων.

Ingridients
  • Για τις φακές
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φακές
  • 1 λίτρο ζωμός κότας
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • Για τα σοταρισμένα λαχανικά
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 ξυνόμηλο, ξεφλουδισμένο, καθαρισμένο από τα κουκούτσια, και ψιλοκομμένο
  • Για το αρωματικό λάδι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο
Instructions
  • Step 1 Για το αρωματικό λάδι: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το αφήσω να κάψει. Ρίχνω το ξερό θυμάρι και συνεχίζω να το ζεσταίνω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το θυμάρι να σκορπίσει το άρωμά του. Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω το λάδι από ψιλή σήτα και το αφήνω να κρυώσει.
  • Step 2 Για τις φακές: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα και το σέλερι για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Σβήνω με το ζωμό κοτόπουλου, ρίχνω αμέσως τις φακές και ανακατεύω. Όταν το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω τις φακές για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι και ανακατεύω.
  • Step 3 Πολτοποιώ τις φακές στο μπλέντερ και τις ξαναρίχνω στην καθαρή κατσαρόλα. Προσθέτω το 1 φλιτζάνι γιαούρτι και ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 4 Για τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το καρότο, το σέλερι και το ξυνόμηλο για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 5 Για το σερβίρισμα: Μοιράζω τη βελουτέ φακής σε μπολάκια. Σε κάθε μπολάκι βάζω κουταλιές από το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι και από πάνω σκορπίζω τα σοταρισμένα λαχανικά. Ραντίζω με κουταλιές από το αρωματισμένο ελαιόλαδο και πασπαλίζω με το μπούκοβο. Σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Τον Νοέμβριο, για να ζεσταθούμε, μας αρέσει να μαγειρεύουμε ζεστά πιάτα όπως σούπες, αλμυρές πίτες, ογκρατέν στον φούρνο και φυσικά όλα τα παραδοσιακά χειμωνιάτικα φαγητά! Έτσι λοιπόν τείνουμε να πιστεύουμε πως το φθινόπωρο και τον χειμώνα υπάρχουν μόνο λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα ή τυριά. Υπάρχουν όμως […]

MUFFINS ΜΕ «ΚΡΥΜΜΕΝΑ» ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

MUFFINS ΜΕ «ΚΡΥΜΜΕΝΑ» ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Τα λαχανικά είναι δύσκολο να τα συνηθίσουν τα παιδιά. Με αυτά τα μάφινς είναι σίγουρο ότι θα τα λατρέψουν. Πολύ χρώμα και απίθανη γεύση.