Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΤΥΡΟΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΤΥΡΟΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΤΥΡΟΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

: 6-8
: 20 min
: 1 hr

Έχω αδυναμία στις πίτες! Όχι άδικα όμως. Εσείς μπορείτε να αντισταθείτε σε μια πανεύκολη αλλά πλούσια, νόστιμη και αφράτη τυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση και πικάνικες νότες;

Υλικά
  • Για την πίτα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak, για το ταψί
  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτα (προτιμήστε νωπή και όχι κατεψυγμένη)
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • Για τη γέμιση
  • 80 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα, ζεστό
  • 150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι Arla, τριμμένο
  • 200 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει ελαφρώς. Προσθέτω το σιμιγδάλι, πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, και το καβουρδίζω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Χαμηλώνω καλά τη φωτιά και προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, έντονα και σταθερά, ώστε η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσω την επόμενη. Στο τέλος θα έχω φτιάξει μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.
  • Βήμα 2 Αποσύρω αμέσως από τη φωτιά και προσθέτω το τυρί κρέμα, το κεφαλοτύρι, τη φέτα, τα αυγά, τις λιαστές ντομάτες, ελάχιστο αλάτι (με φειδώ γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και άφθονο πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 3 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και στρώνω εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση τους. Αδειάζω τη γέμιση στο φύλλο και η σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Βήμα 4 Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αυγό με το γάλα και περιχύνω την επιφάνεια της πίτας. Απλώνω το μείγμα με ένα πινέλο και πασπαλίζω με το σουσάμι.
  • Βήμα 5 Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Τη σερβίρω χλιαρή.