Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΤΡΑΓΑΝΑ ΡΟΛΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΦΑΒΑ

ΤΡΑΓΑΝΑ ΡΟΛΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΦΑΒΑ

ΤΡΑΓΑΝΑ ΡΟΛΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΦΑΒΑ

: 4
: 1 hr
: 40 min

Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων.

Ingridients
  • Για τον κιμά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) κόκκινο ξηρό κρασί, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
  • 1 βιολογικό αυγό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • Για το ρολό
  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 3 φλιτζ. τσαγιού βρασμένη φάβα, πολτοποιημένη στο μίξερ (τη βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της, έχοντας ρίξει στην κατσαρόλα 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο και 1 φύλλο δάφνης, για άρωμα)
  • Για τη βινεγκρέτ δαμάσκηνου
  • 5 – 6 ξερά δαμάσκηνα, μουσκεμένα για 20 λεπτά σε ένα μπολ με κόκκινο ξηρό κρασί, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ξίδι από κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη βινεγκρέτ δαμάσκηνου: Στραγγίζω τα δαμάσκηνα από το κρασί, και τα ρίχνω μαζί με το κρασί στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τα δουλεύω για 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν λείος πολτός. Αφήνω τη βινεγκρέτ κατά μέρος, μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
  • Step 2 Για τον κιμά: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει καλά ρίχνω τον κιμά και τον σοτάρω για 7 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει τελείως χρώμα, να χωριστεί στους κόκκους του και να στεγνώσει. Προσθέτω το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Σβήνω με το κόκκινο κρασί, προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για 20 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το κασέρι, το αυγό και το μαϊντανό και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει καλά.
  • Step 3 Για το ρολό: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 4 Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί και στρώνω εκεί 3 φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά ένα-ένα. Απλώνω επάνω τους τον κιμά και τον ισιώνω καλά. Από πάνω απλώνω την πολτοποιημένη φάβα. Τυλίγω τα φύλλα σε ρολό, μέσα στο ταψί, το τοποθετώ στο μεσαίο ράφι του φούρνου και το ψήνω για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Step 5 Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και το κόβω σε φέτες με πάχος 2 εκ.
  • Step 6 Για το σερβίρισμα: Μοιράζω τις φέτες ρολού σε πιάτα, περιχύνω με τη βινεγκρέτ δαμάσκηνου και σερβίρω αμέσως.