Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

: 4-6
: 30 min
           
: 4 hr

Μια ακόμη εκδοχή της τερίνας γιαουρτιού με τις κατακόκκινες φράουλες να πρωταγωνιστούν. Στη Γαλλία βρίσκω και τις μικρές αγριοφράουλες με το απίστευτο άρωμα. Όταν τις χρησιμοποιώ για αυτή τη τερίνα επιλέγω τις ώριμες και τις μελωμένες για να αποφύγω όσο γίνεται την όξινη επίγευση.

Ingridients
  • Για την τερίνα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) νερό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 στρογγυλή λεπτή φέτα λεμονιού
  • 3 – 4 κλαράκια φρέσκου δυόσμου ή φρέσκου βασιλικού (αποφύγετε τα ξερά μυρωδικά για τη συνταγή αυτή)
  • 2 κεσεδάκια (400 – 450 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας σας
  • 5 φύλλα ζελατίνης (συνήθως ζυγίζουν 2 γρ. το καθένα, αλλά μπορεί να βρείτε και άλλα γραμμάρια ή μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και ζελατίνη σε σκόνη –το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε 10 γρ.)
  • 600 γρ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια, χοντροσπασμένα
  • μερικά κλαράκια από φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό
Instructions
  • Step 1 Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω να βράσει το νερό με τη ζάχαρη και τη φετούλα λεμονιού, μετρώντας περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα πάρει βράση. Τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τα κλαράκια δυόσμου ή βασιλικού. Σκεπάζω την κατσαρόλα και την αφήνω κατά μέρος, μέχρι το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και να αρωματιστεί.
  • Step 2 Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το μέλι, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα.
  • Step 3 Μουσκεύω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στύβω καλά με τα χέρια μου και τα βάζω σε ένα μπολάκι, στο οποίο προσθέτω 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το ζεστό σιρόπι της κατσαρόλας, σουρωμένο. Ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και αδειάζω το μείγμα στο μπολ με το γιαούρτι.
  • Step 4 Συναρμολόγηση: Για τις τερίνες χρησιμοποιώ μια ειδική μακρόστενη φόρμα για τερίνα, ελαφρώς μακρύτερη από της αντίστοιχες φόρμες για κέικ, ωστόσο, αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή φόρμα για κέικ, όσο πιο μακριά γίνεται.
  • Step 5 Ντύνω το εσωτερικό της φόρμας με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, τόσο μεγάλο ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους.Βάζω περίπου 10 φράουλες στον πυθμένα της φόρμας, στερεωμένες με το μυτερό τους μέρος προς τα πάνω. Αδειάζω επάνω τους τη μισή ποσότητα του μείγματος γιαουρτιού. Βυθίζω στο μείγμα 6 – 7 φράουλες, αυτή τη φορά με το μυτερό μέρος τους προς τα κάτω και τις σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού.
  • Step 6 Σκεπάζω την επιφάνεια της τερίνας με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν από τη φόρμα και τη βάζω την τερίνα στο ψυγείο, για 3 – 4 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
  • Step 7 Βάζω τις υπόλοιπες φράουλες στο μπλέντερ, μαζί με 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το λιγοστό σιρόπι που έχει απομείνει στην κατσαρόλα, σουρωμένο. Δουλεύω καλά τα υλικά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια λεία σάλτσα.
  • Step 8 Ξεφορμάρω την τερίνα, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρώ τη μεμβράνη. Κόβω την τερίνα σε φέτες, περιχύνω με τη σάλτσα φράουλας και σερβίρω. Σκορπίζω σε κάθε φέτα λίγα χονδροκοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια και διακοσμώ με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού.

Related Posts

• ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | Τα Δωρεάν Workshop της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολις στο BeFooT Festival

• ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | Τα Δωρεάν Workshop της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολις στο BeFooT Festival

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων, Αρχιζαχαροπλαστών, Αρτεργατών & Επιστημόνων Επισιτισμού, Αττικής, «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» συμμετέχει ως κορυφαίος υποστηρικτής, στο 1ο Beverage Food & Tourism Festival που πραγματοποιείται στις 26 και 27 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη. Στο BeFooT Fetival θα πραγματοποιήσει κορυφαία σεμινάρια – workshops πάνω στην μαγειρική – ζαχαροπλαστική για τα οποία στο τέλος οι […]

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Αν δεν σας αρέσει το κύμινο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τζίντζερ ή κάρυ. Ταιριάζουν εξίσου καλά και τα δύο.